Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Πάλιωσε ο υπολογιστής. Και τώρα? Ανακύκλωση?


Με την πάροδο του χρόνου οι ανάγκες μας σε τεχνολογικό εξοπλισμό μας ωθούν να ακολουθήσουμε το τρένο της τεχνολογίας. Θέλοντας και μη, αργά η γρήγορα όλοι πετάξαν τη παλιά συσκευή ανάγνωσης βιντεοκασέτας, όλοι βάλαν στο πατάρι το παλιό κασετόφωνο και προμηθευτήκαν CD Players για αναπαραγωή μουσικών CD και DVD Players για αναπαραγωγή βίντεο.

Το ίδιο συνέβη και με τις παιχνιδομηχανές. Ποιός δεν είχε περάσει αρκετές ώρες αναμονής περιμένωντας τη σειρά του να παίξει στο μοναδικό Atari 2600 της γειτονιάς? Επιτυχημένες παιχνιδομηχανές όπως το Sega Master System, to Nintedo Gameboy είναι πλέον παρελθόν. Δε μπορούν με τίποτε να σταθούν στις νέες παιχνιδομήχανές. Nintedo Wii, PS3, και Sony PSP είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτερες επιλογές για κάποιον που θέλει να παίξει παιχνίδια.

Μπροστά σε όλο αυτό το κύμα της ανανέωσης εξοπλισμού παλιοί υπολογιστές όπως Commodore 64, Atari ST, Amstrad 6128, Amiga 500, PC XT, παλιοί 386, 486, όλοι μπήκαν με τη σειρά τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είτε από κάποια βλάβη, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης απέκτησε κάποιο σύγχρονο υπολογιστή, είτε γιατί απλά δεν υπάρχει χώρος στο σπίτι.

Τι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά τα παλιά μηχανήματα? Τα πετάμε? Καταρχάς αυτό που για μας είναι ένα σκουπίδι για ανακύκλωση φαντάζει διαμάντι στα μάτια κάποιου άλλου σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη. Κάποιος συλλέκτης ή νοσταλγός των παλιών εποχών θα δεχόταν με ευχαρίστηση να πληρώσει κάποιο μικρό αντίτιμο για να αποκτήσει ένα παλιό μηχάνημα ή κάποια εξαρτήματα του προκειμένου να κάνει πραγματικότητα αυτό που παλιότερα κόστιζε μια μικρή περιουσια. Οπότε πριν πετάξουμε το παλιό μας υπολογιστή μπορούμε να δοκιμάσουμε να τον πουλήσουμε σε ένα site πωλήσεων όπως το Ebay (www.Ebay.com) ή το Emarket www.emarket.gr

Αν δε μας ενδιαφέρει το κέρδος και είμαστε υπεράνω χρημάτων μπορούμε εναλλακτικά να το χαρίσουμε! Μπορούμε να ρωτήσουμε φίλους και γνωστούς αν τους ενδιαφέρει και αν δε το χρειάζεται κανείς μπορούμε να το χαρίσουμε μέσω αγγελιών της Χρυσής Ευκαιρίας (www.xe.gr) ή και της ιστοσελίδας http://www.xariseto.gr

Υπάρχουν όμως και οι εναλλακτικές χρήσεις όλων αυτών των υπολογιστών. Για παράδειγμα ένας παλιός 486 υπολογιστής μπορεί να βγάζει αποδείξεις σε ένα κατάστημα, να λειτουργεί το πρόγραμμα μιας αποθήκης ή ακόμη και να κάνει τις κρατήσεις σε ένα Dvd- video-club! Εναλλακτικά μπορεί να κάνει το ρόλο της γραφομηχανής για όσους θέλουν απλά να γράφουν κείμενα. Με ένα παλιό Tv-Tuner μπορεί να κάνει το ρόλο της τηλεόρασης στο εξοχικό χωρίς να μας πολυνοιάζει τι θα γίνει αν το διαρρήξουν.

Επίσης ένας παλιός υπολογιστής μπορεί να τρέχει και παλιά παιχνίδια. Κλασσικά παιχνίδια όπως η πασιέτζα τρέχουν και σε 386 με windows 3.11. Που θα τα βρείτε όλα αυτά τα παλιά παιχνίδια? Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να σώσουν τον όγκο των παλιών προγραμμάτων και παιχνιδιών τα οποία τα έχουν ξεχάσει ακόμη και οι κατασκευαστές τους. Ρίξτε μια ματιά στο www.abandonwarering.com και στο http://www.oldschooldos.com και θα βρείτε πολλά παιχνίδια από την εποχή που το σενάριο και η φαντασία εντυπωσίαζε και διασκέδαζε το χρήστη και όχι τα pixels, το πλήθος των frame per second και οι τρομερές εκρήξεις. Ένα τρανταχτό παράδειγμα τέτοιο παιχνιδιού είναι το Civilization και το Dune 2 του 92' που έπαιζα ακόμη στον 386.

Με λίγη φαντασία όλο και κάτι θα βρείτε για να αξιοποιήσετε το παλιό σας υπολογιστή. Βέβαια αν είναι χαλασμένος ο υπολογιστής και δεν έχει καμία αξία ή χρήση παροπλίστε όλα τα χρήσιμα λειτουργικά του μέρη (μνήμη-σκληρός δίσκος-oδηγοί μαγνητικών και οπτικών δίσκων) και στείλτε όλα τα υπόλοιπα μέρη του για ανακύκλωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Θυμηθείτε ότι για τα ηλεκτρονικά υπάρχουν ειδικά μέρη για τη σωστή ανακύκλωση τους.
Previous
Next Post »