Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Προπόνηση βάσης στο τρέξιμο - Που ωφελεί




Προπόνηση βάσης στο τρέξιμο.

Τηρώντας σωστά την προπόνηση βάσης στην αρχή της προ-αγωνιστικής περιόδου τότε η επιμονή και υπομονή στο να κάνεις την άσκηση με αργούς παλμούς σταδιακά σε ... απογειώνει!





Μετά το :

Πως θα τρέξεις μισή ώρα συνεχόμενα - Οδηγίες για άσχετους

αποφάσισα να γράψω για τη προπόνηση βάσης στο τρέξιμο με γνώμονα καθαρά τα αποτελέσματα που είδα εφαρμόζοντας τη στο προπονητικό μου πλάνο.


Μετά από 2 χρόνια προπονήσεων για αγώνες δρόμου, μαραθωνίους και αγώνες τριάθλου το να τρέξω 5.4km δεν είναι κανένα κατόρθωμα. Επίσης το να τρέξω αυτή την απόσταση με ένα μέσο ρυθμό 06:16/km πάλι δεν είναι κάτι τόσο κοπιαστικό.

Το να κάνω όμως τα δυο παραπάνω, αυτή την απόσταση, με αυτό το ρυθμό σε συνδιασμό με μέσους παλμούς ... 132, δηλαδή το 72% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας... ε αυτό ΕΙΝΑΙ κάτι πρωτόγνωρο για το δικό μου αθλητικό επίπεδο.

Πώς έγινε τώρα όλο αυτό;;;


Έγινε με τη προπόνηση βάσης που ακολούθησα κάνοντας προπονήσεις για τον αγώνα τριάθλου Almiraman και που μπορεί να δει κάποιος μερικά εβδομαδιαία report προπονήσεων σε αυτό το σύνδεσμο ή από ψηλά στο μενού εκεί που γράφει "Προπονήσεις για το Almiraman"


Polar V800 &Asics GT-1000 4



Προπόνηση βάσης

Η προπόνηση βάσης λοιπόν, είναι το πρώτο κομμάτι μιας προετοιμασίας για μια αγωνιστική περίοδο στην οποία οι προπονήσεις κυμαίνονται σε ήπιους χαλαρούς ρυθμούς. Σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς με το ρυθμό που έχει, τη ταχύτητα αλλά με τους παλμούς του. Ιδανικό είναι να μένει χαμηλά στην αερόβια ζώνη, που για εμένα προσωπικά, βάση της ηλικίας μου είναι μεταξύ 128-145.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου προπονήσεων σε αερόβια ζώνη μπορεί να αφοσιωθεί το να βελτιώσει την τεχνική του στην αναπνοή, στο πάτημα, στο πως προσγειώνεται στο έδαφος ώστε να αποσβαίνει καλύτερα τους κραδασμούς, τη συχνότητα δρασκελισμού αλλά και την κλίση του σώματος. Πολλά πράγματα δηλαδή να ασχοληθεί κανείς όσο τρέχει με τους παλμούς στο "ρελαντί".


Ξεκινώντας κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να τρομοκρατηθεί γιατί θα τρέχει τόσο γρήγορα με κάποιον που βαδίζει γρήγορα.

Χαρακτηριστική είναι η πρώτη φορά που προσπάθησα να τρέξω με 135 παλμούς και έτρεξα με τον απογοητευτικό ρυθμό των 07:50min/km. Κάθε προσπάθεια να ανεβάσω ρυθμό εκτόξευε τους παλμούς στους 155 που έτρεχα πέρισυ που δεν είχα ανακαλύψει όλα αυτά περι ζωνών, προπόνησης βάσης και έτρεχα με τη μεθοδολογία "Δώστα όλα Γιώργη".











Το απόλυτα σωστό για τον υπολογισμό των ζωνών είναι να κάνει κάποιος ένα εργομετρικό τεστ σε ένα εξειδικευμένο αθλητικό κέντρο, να διαπιστώσει τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα και ανάλογα να προσαρμόσει τις τιμές στη πλατφόρμα που έχει το ρολόι του (Polar, Garmin, Suunto, Timex ή ότι έχει)


Νομίζω ότι αξίζει κανείς να κάνει λίγο υπομονή με τις αργές ήπιες προπονήσεις και να επιβληθεί της ανάγκης του να τρέξει γρήγορα για χάρη της εξέλιξης, της βελτίωσης και των καλύτερων αποτελεσμάτων που θα έρθουν όταν θα χρειαστεί να πάει γρήγορα για πολύ ώρα, στον αγώνα - στόχο του!








Παπούτσια τρεξίματος Asics GT 1000 4 GEL












Previous
Next Post »