Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Δραστηριογράφος Polar A300 - Fitness tracker - Review





Τι θα λέγατε για ένα παλμογράφο που δουλεύει εξίσου καλά έξω αλλά και μέσα στο νερό;;;

Παλμογράφος Polar A300
24ώρος δραστηριογράφος - Fitness  Tracker με smart notifications.












Η φίλη τριαθλήτρια Χριστίνα μου δάνεισε το Polar A300 της για μερικές μέρες να το δω και να το δοκιμάσω στις προπονήσεις μου, σε τρέξιμο, ποδήλατο αλλά και στο κολύμπι!

Καλά, το κίτρινο λουράκι από μόνο του είναι φανταστικό ως χρώμα. Κι ενώ στην αρχή αναρωτιόμουν πως θα κυκλοφορώ με ένα κίτρινο ρολόι στον καρπό σαν ένα fashion victim τελικά το ευχαριστήθηκα!


----------------------------
Το Polar A300 αλλά και ανταλλακτικά λουράκια μπορεί να βρει κανείς στο Chain Reaction (κλικ ΕΔΩ)

polar a300
----------------------------

Unboxing Polar A300

Το Polar A300 έρχεται σε ένα απλό κουτάκι με πλαστική βιτρίνα για να δει κανείς πως μοιάζει η συσκευή.



Κουτί Polar A300 και κουτί από ανταλλακτικό Polar A300 Wristband









Τι περιέχει μέσα? Το ρολόι, ένα καλώδιο φόρτισης USB και τον παλμογράφο Bluetooth Polar H7. Κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, μια με παλμογράφο με ονομασία Polar A300 HR και μια με το ρολόι μόνο Polar A300. Η έκδοση με το ρολόι μόνο είναι για κάποιον που έχει ήδη μια ζώνη Polar H7 από άλλη προηγούμενη αγορά προϊόντος Polar.














Αν ψάχνει κάποιος για ένα παλμογράφο που να δουλεύει εξίσου καλά μέσα αλλά και έξω από το νερό μπορεί να ρίξει μια ματιά για το Polar A300 :



----------------------



 wigglepolar a300
 
----------------------


Λουράκι Polar A300



Το ρολόι είναι σε μορφή κάψουλας και μπαίνει μέσα στο λουράκι. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να μπει με ασφάλεια αλλά και να αφαιρεθεί από αυτό.
Για να βγει από το λουράκι ξεκουμπώνουμε τραβώντας την πάνω πλευρά από το λουράκι (από τη πλευρά που γράφει Polar), βγάζουμε από το λουράκι τη πάνω πλευρά και έπειτα τραβάμε να ξεκουμπώσει και η κάτω πλευρά με τη σύνδεση USB (η πλευρά που γράφει A300 μπροστά ή έχει το σήμα του Bluetooth)

Ουσιαστικά σε κάθε φόρτιση θα πρέπει να βγαίνει από το λουράκι γιατί το σημείο φόρτισης είναι η πλαστική εξοχή του usb.


Φόρτιση Polar A300




2 τρόποι για να φορτίσουμε το ρολόι. Αφότου το έχουμε αφαιρέσει από το λουράκι μπορούμε να το συνδέσουμε απευθείας σε μια θύρα Η/Υ όπως στην εικόνα ή να χρησιμοποιήσουμε την επέκταση USB (χρήσιμο αν δεν έχουμε εύκολα πρόσβαση στη θύρα usb του H/Y μας). Φορτίζει με 5V ρεύμα οπότε θα μπορούσε κάποιος να το φορτίσει και στον φορτιστή του κινητού του.











Αρχικές ρυθμίσεις - σύνδεση Polar A300 με το Polar Flow  


Για να συγχρονίσουμε το A300 μας με τον Η/Υ χρειαζόμαστε το Polar FlowSync το οποίο μπορούμε να βρούμε εδώ και διατίθεται για Windows & Mac.



  
Στη διεύθυνση https://flow.polar.com/start κατεβάζουμε το λογισμικό και το εγκαταστούμε.





Μόλις εγκατασταθεί τo FlowSync περιμένει να συνδέσουμε τη Polar συσκευή μας.




Παρέλαβα τη συσκευή με ρυθμίσεις και προηγούμενες προπονήσεις τις Χριστίνας οπότε έπρεπε να την επαναφέρω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να τη συνδέσω στο λογαριασμό μου. Οπότε τη σύνδεσα στον ΗΥ και μέσω του Polar FlowSync έκανα επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (Factory Reset).


Για την επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις επιλέγουμε την επιλογή με το γρανάζι και μας οδηγεί στη παραπάνω εικόνα όπου επιλέγουμε το "Factory Reset".




Πατάμε ναι για επιβεβαίωση. Υπόψιν η συσκευή θα καθαριστεί από προηγούμενες ρυθμίσεις και καταγραφές.



Μετά την επαναφορά ξεκινά η εγκατάσταση της συσκευής σαν να ήταν η πρώτη της χρήση. Άπό εδώ και κάτω θα δει ένας νέος κάτοχος Polar Α300 τη διαδικασία στον υπολογιστή του.




Συνδέοντας το Polar A300 στον υπολογιστή μας λοιπόν το FlowSync το ανιχνεύει και μας ανοίγει ένα νέο παράθυρο φυλλομετρητή (Internet Explorer, Firefox, Chrome η Safari ή ότι άλλο έχουμε εγκατεστημένο). (Αν τυχόν αποτύχει να εκκινήσει το φυλλομετρητή θα πρέπει να αντιγράψουμε και έπειτα να επικολλήσουμε  τη γραμμή που μας υποδεικνύει)









Το νέο παράθυρο που ανοίγει μας συνδέσει στο Polar Flow Website και μας προτρέπει να συνδεθούμε με υπάρχον λογαριασμό ή να δημιουργήσουμε νέο αν δεν έχουμε ήδη. Η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αρχικοποιηθεί η συσκευή για πρώτη φορά και να συνδεθεί με κάποιο λογαριασμό χρήστη. Απαιτούνται ονοματεπώνυμο email και τοποθεσία.
(από ότι έχω δοκιμάσει μας επιτρέπει να φτιάξουμε λογαριασμό με ψεύτικο λογαριασμό email πχ jamesbond@mi6.co.uk ΧΩΡΙΣ να το επιβεβαιώσει. Παρόλα αυτά δε συνιστάται σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο γιατί αν ξεχάσουμε τον κωδικό μας δε μπορούμε να τον επαναφέρουμε κάνοντας χρήση του email. )






Αφού συνδεθούμε με το λογαριασμό μας λοιπόν μας προτρέπει να ορίσουμε μερικές παραμέτρους όπως τον τύπο ώρας που επιθυμούμε, 24ωρο ή 12ωρο ρολόι, τη γλώσσα που θα έχει η συσκευή αλλά και το χέρι στην οποία το φοράμε. (απαραίτητο για να υπολογίζει σωστά τις κινήσεις κατά τις δραστηριότητες μας)






Έπειτα οι μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούμε (μετρικό- αυτοκρατορικό σύστημα) και πληροφορίες για τη φυσιολογία μας όπως φύλο, ημερομηνία γέννησης, ύψος, βάρος. Τέλος μας ζητά να ορίσουμε το επίπεδο άσκησης μας.





Το επίπεδο άσκησης (training background) ορίζεται από τις ώρες άθλησης ανά εβδομάδα που συνηθίζουμε να κάνουμε.

Το Polar Flow δεν είναι dating site να πούμε και κανένα ψεματάκι. Επιβάλλεται να συμπληρώσουμε σωστά τα πεδία προκειμένου η συσκευή μας να υπολογίζει τα δεδομένα όσο γίνεται με περισσότερη ακρίβεια και τα αποτελέσματα μας να είναι πιο αξιόπιστα.















Πατώντας Save σε όλες τις ρυθμίσεις η συσκευή μας συγχρονίζεται με το Polar Flow.

















Τελευταία εικόνα του συγχρονισμού. Μεταφέρθηκαν οι ρυθμίσεις, οι διαδρομές, οι προπονήσεις καθώς και τα δεδομένα του χάρτη. Πλέον φορτίζει η συσκευή μας μέχρι να την αποσυνδέσουμε.





Πλήκτρα ρολογιού Polar A300 για περιήγηση στα μενού


  • Αριστερά πάνω. Φως. Ενεργοποιεί το backlight της συσκευής.
  • Αριστερά κάτω. Back. (σήμανση με τετραγωνάκι) Πηγαίνει πίσω στα μενού. Κατά την άσκηση λειτουργεί ως Pause button ή Stop Button με παρατεταμένο πάτημα.
  • Δεξιά πάνω.  (σήμανση με βέλος που δείχνει πάνω). Χρησιμοποιείται για περιήγηση στα μενού. Κατά την άσκηση αλλάζει οθόνες με πληροφορίες της άσκησής μας.
  • Δεξιά κάτω. (σήμανση με βέλος που δείχνει κάτω). Χρησιμοποιείται για περιήγηση στα μενού. Κατά την άσκηση αλλάζει οθόνες με πληροφορίες της άσκησής μας.
  • Δεξιά μέση. Start Button. (σήμανση με κόκκινο κύκλο) Χρησιμοποιείται για να μπαίνουμε στα μενού, να ξεκινάμε καταγραφές αλλά και να καταμετράμε laps



Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία σύνδεσης του ρολογιού με τη ζώνη θα πρέπει να πατήσουμε ένα από τα βελάκια και να φτάσουμε στην επιλογή General Settings.




Μέσα στην επιλογή General settings πηγαίνουμε στο Pair and sync. Από αυτό το μενού μπορούμε να συνδέσουμε το ρολόι μας με το κινητό μας, τη ζώνη του παλμογράφου ή τη ζυγαριά Polar Scale.



Σύνδεση  με τον παλμογράφο BLE Polar H7



Για να συνδέσουμε τη ζώνη παλμών Polar Ble H7 συνδέσουμε τον παλμογράφο H7 στη ζώνη και φοράμε τη ζώνη στο στήθος. Προσοχή το να φορέσουμε τον παλμογράφο έτσι ώστε το L και  R (Left &Right) να είναι στη σωστή πλευρά του στήθους.






Επιλέγοντας το Pair other device αρχίζει και ψάχνει για συσκευές. Εφόσον έχουμε φορέσει τη ζώνη Polar H7 θα μας εμφανίσει μια γραμμή που θα γράφει H7 και ένα νουμερο (H7-142457 το οποίο αποτελεί τη μοναδική ταυτότητα του πομποδέκτη. Το επιλέγουμε και γίνεται η σύνδεση.




Σύνδεση Polar A300 με το Polar Flow App στο κινητό μας






Για να συνδέσουμε το κινητό μας με το ρολόι, ενεργοποιούμε το Bluetooth, τρέχουμε το Polar App Flow (το εγκαθιστούμε αν δε το έχουμε ήδη και συνδεόμαστε με τον Polar λογαριασμό μας). Έπειτα από το General Settings - Pair and sync  επιλέγουμε το  Pair and sync mobile device και ξεκινά την αναζήτηση. Όσες φορές δοκίμασα να κάνω Pairing ένα μικρό Tap των συσκευών μεταξύ τους (ένα ελαφρύ χτύπημα τηλεφώνου και ρολογιού) επιτάχυνε την εύρεση των συσκευών μεταξύ τους.
(αυτό εξηγείται καθώς σε ένα χώρο υπάρχουν πολλές συσκευές bluetooth οι οποίες αναγνωρίζονται με ένα ID. Οπότε ένα ελαφρύ χτύπημα μεταξύ των συσκευών καταγράφεται στα ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα των δυο συσκευών ως το έναυσμα για συγχρονισμό μεταξύ αυτών των δυο συσκευών και όχι άλλων ζευγαριών συσκευών bluetooth στο χώρο)
Το επόμενο βήμα, αφότου συνδεθούν οι συσκευές, είναι να πληκτρολογήσουμε στο κινητό μας, τον κωδικό που μας έχει εμφανίσει στο ρολόι ( ικ. 2).  Αυτό εξουσιοδοτεί τη διαδικασία και η διαδικασία ολοκληρώνεται.






Όπως υπάρχει το Pair υπάρχει και το unpair το οποίο χρησιμοποιείται όταν αντικαθιστούμε τμήμα του εξοπλισμού (αγορά νέου παλμογράφου πχ) ή παρουσιάζονται τυχόν άλλα προβλήματα σύνδεσης μεταξύ των συσκευών.
Για να γίνει η αποσύνδεση των συσκευών πηγάινουμε στο General Settings - Pair and sync  και επιλέγουμε το Remove pairings. Έπειτα μας εμφανίζει μια λίστα με συνδεδεμένες συσκευές και επιλέγουμε πια θα αφαιρέσουμε.




Σύνδεση του Polar A300 με τη ζυγαριά Polar Scale




Επιλέγοντας το Pair other device αρχίζει και ψάχνει για συσκευές. Κάτι άλλο που θα ήταν καλή ιδέα είναι η ζυγαριά Polar Balance Scale, μια ζυγαριά που συγχρονίζει με Bluetooth στις πιο σύγχρονα ρολόγια fitness της Polar. Ένα από αυτά είναι και το A300.  Η ζυγαριά συγχρονίζει το βάρος μέσω του ρολογιού μας και μεταφέρει τις τιμές στο Polar Flow όπου μπορούμε να δούμε τη πρόοδο μας.


 Polar Balance Scale Polar Scale On : wiggle








Polar A300 ως ημερήσιος δραστηριογράφος - Activity details

Η συσκευή μετρά συνεχώς τη δραστηριότητα μας και όταν εντοπίζει βήματα τα καταγράφει. Για να δούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα μας αρκεί στην αρχική οθόνη να πατήσουμε το κάτω βελάκι και να επιλέξουμε το Activity.

Στο 127% η δραστηριότητα της ημέρας μέχρι της στιγμής. (συγκεκριμένα έφτασε έτσι μετά από 35 λεπτά κολύμβησης το μεσημέρι μετά τη δουλειά)
Active Time 05:35 - Calories 2406kcal από τις 00:00 μέχρι τη στιγμή της φωτογραφίας, περίπου στις 16:00.


Βήματα 9213, απόσταση 5.44km.   Ένδειξη επιβράβευσης για την επίτευξη του ημερήσιου στόχου δραστηριότητας.

Εντύπωση κάνει πως υπολογίζει βήματα όπως φαίνεται στην εικόνα 1 αλλά δεν τα καταγράφει στις καταγραφές walking ή running, ούτε καν ως μια εκτίμηση καθώς διαφορετικό ύψος ποδιού οδηγεί σε πιο μεγάλο/μικρό δρασκελισμό άρα και άλλο κατ'εκτίμηση αποτέλεσμα.


Αποτελέσματα fitness tracking ενός μήνα στο Polar Flow App.





Μπορούμε και στη πλατφόρμα Polar Flow αλλά και στην εφαρμογή για κινητά να βλέπουμε με μια ματιά το πως πήγε το διάστημα που πέρασε και να κάνουμε την αυτοαξιολόγηση μας. Και σίγουρα έχοντας όλα τα δεδομένα να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν για παράδειγμα κοιμηθήκαμε λίγες ώρες κατά μέσο όρο τον τελευταίο καιρό ή το έχουμε παρακάνει με τις προπονήσεις.
Στις δυο παραπάνω εικόνες φαίνεται με 179% το μέσο Activity του μήνα Φεβρουρίου αλλά και το πως ήταν οι επιμέρους ημέρες. (Μήνας μεικτών προπονήσεων τριάθλου οπότε λογικό οι τιμές να είναι συνεχώς πάνω από το 100%)





Αντίστοιχα δεδομένα όπως βήματα συνολικά του μήνα ή χρόνος δραστηριότητας ή και συνολικές θερμίδες του μήνα. Το Polar Flow θεωρεί ότι χρειαζόμουν περίπου 3454 θερμίδες κατά μέσο όρο ανά ημέρα βάσει των δεδομένων.
Επίσης μας βγάζει και ένα διάγραμμα βάρους που σωστό είναι να ενημερώνουμε κάθε 7-10 ημέρες.







Σε επίπεδο ημέρας τώρα οι καταγραφές είναι κάπως έτσι. Ξεκινώντας από λευκό μέχρι έντονο μπλέ υπάρχουν οι χρωματικές αναλύσεις για ύπνο, καθιστικό χρόνο, χρόνο που στέκεται κανείς, χρόνο ήπιας αλλά και έντονης δραστηριότητας. (με γκρι η ώρα που δε φοράμε το ρολόι ή το φορτίζουμε)




Sport Profiles στο A300



Τα αρχικά Sport Profiles που έχει η συσκευή κατά την αρχικοποίηση μπορούν να εμπλουτιστούν με επιπρόσθετα μέσα από το Polar Flow ή το Polar Flow App. Στο Polar Flow την web πλατφόρμα της Polar πηγαίνουμε στην εικόνα του προφίλ μας και επιλέγουμε το "Sport Profiles". Από εκεί αφαιρούμε και προσθέτουμε όσα θέλουμε να εμφανίζονται στη συσκευή μας.  Το να έχουμε τις καταγραφές ανά δραστηριότητα μας βοηθά στη κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων στο Polar Flow και την ανάλυση των δεδομένων όταν μαζευτούν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. 

Η βασική του χρησιμότητα του να έχεις πολλά profile είναι η εξής. Ότι σε για κάθε Sport Profile ανιχνεύονται οι κινήσεις του καρπού και σε συνδυασμό με τους παλμούς υπολογίζονται οι θερμίδες που καταναλώνονται κατά την άσκηση. Οι διαθέσιμες επιλογές καλύπτουν ότι σπορ μπορεί να φανταστεί κανείς. Από κολύμβηση μέχρι πεζοπορία ή και σκι!





Κολύμβηση και ποδηλασία εσωτερικού χώρου.  Εδώ να πω ότι στη κολύμβηση καταγράφει ΤΕΛΕΙΑ τους παλμούς. Δε καταγράφει όμως στοιχεία απόστασης, ρυθμού, χεριών όπως ένα ρολόι τριαθλητικό όπως το Polar V800 που έχω γράψει λίγα πράγματα ΕΔΩ.




Περπάτημα και τρέξιμο.

Παρόλο που μπορεί να καταγράφει βήματα όπως είδαμε στο Activity νωρίτερα, δεν του έχουν περάσει στο λογισμικό του το να μετρά κατ'εκτίμηση απόσταση όπως κάνει αντίστοιχα το Polar A360 (αναλυτικό  Review ΕΔΩ)
Άρα μπορεί κάποιος να καταγράψει στη προπόνηση του μόνο το χρόνο, τους παλμούς και όσο για την απόσταση να μετρήσει γύρους αν τρέχει -περπατά σε στάδιο ή να βάλει το κινητό του να καταγράψει με το GPS την απόσταση με το Polar Beat App για παράδειγμα.



Καθημερινότητα

Πως είναι να έχεις στον καρπό σου το A300? Φωτογραφίες από διάφορες ώρες και μέρες.




Οδήγηση με το A300.  Με μια ματιά φαίνεται ότι η μπάρα δραστηριότητας είναι ακόμη άδεια και είναι απόλυτα λογικό καθώς είναι μόλις 08:11 και κατευθύνομαι προς τη δουλειά.







Αυτό δε το περίμενα. Τη μέρα των γενεθλίων μου το ρολόι αγνόησε τη μπάρα δραστηριότητας και την αντικατέστησε με μια τούρτα. Γενέθλια ήταν, μια μέρα ας μην έχω στο νου μου την άσκηση. Μέρα για τούρτα!


















Το ρολόι σε σκοτεινό χώρο. Με το πάνω αριστερά ανάβει το backlight της οθόνης. Ιδιαίτερα βολικό για τη νύχτα.


Τρέξιμο με το Polar A300
Ποδήλατο με το Polar A300

κολύμπι με το Polar A300

-------------------------------

Smart Notifications

Για άλλους σημαντική λειτουργία να έχουν ένα ρολόι με "smartwatch" δυνατότητες και για όλους όχι.  Η συσκευή δε κρατάει κάποιο ιστορικό των ειδοποιήσεων. Η κάθε μια ειδοποίηση εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα και εξαφανίζεται ή μπορούμε να τη κλείσουμε νωρίτερα με το πάτημα του κουμπιού Back. Οι ειδοποιήσεις μένουν στο κινητό φυσικά, δε χάνονται μέχρι να τις δούμε και εκεί.

Λέγοντας έξυπνες ειδοποιήσεις είναι όλα τα μικρά μυνήματα που εμφανίζει το κινητό μας εκτός από τα παραδοσιακά SMS. Δηλαδή μηνύματα από εφαρμογές του κινητού όπως fb, tweeter, instagram, κλήσεις εισερχόμενες, ξυπνητήρι, ειδοποίηση κάποιου ραντεβού στο ημερολόγιο του κινητού και γενικά το οτιδήποτε υπάρχει ως "notification" ενεργό στο κινητό μας.  (Αν πιστεύει κανείς ότι δεν χρειάζονται όλες αυτές οι ειδοποιήσεις μπορεί να τις απενεργοποιήσει από το κινητόν)




Εμφάνιση Notification στην οθόνη μας που συνοδεύεται από ένα μικρό ήχο. 

Επόμενα notifications. Αν προέρχονται από τον ίδιο αποστολέα τότε μετρά 1,2 κ.ο.κ γράφοντας το όνομα ψηλά. Αν τα notifications έχουν διαφορετικές πηγές τότε απλά αναφέρει πόσα "additional" notifications έχουμε.



Υπόλοιπες ρυθμίσεις Polar A300










Μέσα από την επιλογή Settings μπορεί να περιηγηθεί κανείς στις υπόλοιπες ρυθμίσεις του ρολογιού





















Επιλογή Sport Profiles. Μέσα εδώ μπορεί κανείς να ρυθμίσει ανά αθλητικό προφίλ λεπτομέρειες όπως το αν θέλει να έχει Training Sounds ή το πως θέλει να βλέπει τους παλμούς του, αριθμητικά (beats per minute) ή σε ποσοστό βάση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Ενδιαφέρον είναι και το "HR visible to others" το οποίο είναι για να μεταδίδεται η πληροφορία των καρδιακών παλμών και σε κάποιο συμβατό μηχάνημα γυμναστηρίου ή άλλη Polar συσκευή.














Επιλογή Physical Settings. Εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε πληροφορίες που αφορούν βάρος, ύψος, φύλο και ημερομηνία γέννησης. Οτιδήποτε δηλαδή χρειάζεται για τον υπολογισμό των θερμίδων από τη συσκευή.  Εκτός του βάρους όλα τα άλλα μένουν σταθερά. Παρόλα αυτά μας δίνεται η ευκαιρία να τα επανα-ορίσουμε και είναι κάτι χρήσιμο αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος τη συσκευή.



Ρύθμιση βάρους από το ρολόι.  Ρύθμιση ύψους σε εκατοστά.


Ημερομηνία γέννησης και φύλο.





Watch Settings



Από εδώ ορίζουμε την ώρα του ξυπνητηριού καθώς και την επαναληψιμότητα του.


Ρύθμιση ώρας και ημερομηνίας.




Εμφάνιση πρώτης οθόνης Polar A300

Το Polar A300 έχει δυο διαθέσιμες εμφανίσεις ως πρώτη οθόνη.


  • Ώρα και ημερομηνία. 
  • Ώρα ημερομηνία αλλά και δραστηριότητα.



Από το μεμού General Settings - επιλέγουμς Watch Settings. Από εκεί το Watch Face Activity.



Έπειτα επιλέγουμε το Activity ή το Time. Στην επιλογή Activity θα υπάρχει ότι και στο Time συν την μπάρα της ημερήσιας μας δραστηριότητας που θα δείχνει το ποσοστό του.


      






Γενικές ρυθμίσεις Polar A300




Από εδώ ρυθμίζουμε διάφορα άλλα πράγματα.




Pair and Sync. Εδώ χειριζόμαστε τις συνδέσεις με άλλες συσκευές. (κινητό, παλμογράφο, ζυγαριά κ.α)
Flight Mode.  Συνιστάται το On αν βρισκόμαστε σε πτήση και όλες τις άλλες ωρες Off για να λειτουργεί κανονικά η επικοινωνία BLE  (Bluetooth Low Energy)




Inactivity alert. Δυο καταστάσεις. On και Off.   Αν το έχουμε στο ON θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για το ότι βρισκόμαστε υπερβολικά πολύ σε κάποια καθιστική στάση/ανάπαυση και δεν βρισκόμαστε σε κίνηση. 
Για όσους δουλεύον σε γραφείο ίσως θα είναι ένα καλό έναυσμα για ένα μικρό διάλλειμα από τη καρέκλα.
Units. Metric και Imperial. Έχουμε μάθει με Metric εμείς, σωστά?










Language English. Επιλογή γλώσσας ρολογιού.   About product. Πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο, το firmware και το σειριακό αριθμό της συσκευής.














Καταγραφή δραστηριότητας με το Polar A300

Για να ξεκινήσουμε μια καταγραφή υπάρχουν 2 τρόποι.

  • Πατάμε το κόκκινο κουμπί και ψάχνουμε για το sport profile της άσκησης που θα κάνουμε. Όταν το βρούμε, ένα δεύτερο πάτημα ξεκινά τη καταγραφή
  • Πατάμε το κάτω κουμπί και μας βγάζει την επιλογή Targets. Πρόκειται για προπονήσεις που έχουμε προγραμματίσει μέσω Polar Flow ή Polar Flow App και έχουν συγχρονιστεί με το ρολόι μας. Αυτόματα μας επιλέγει το sport profile και ξεκινάμε.  (απίστευτα βολικό αν υπάρχει ήδη καταστρωμένο προπονητικό πλάνο στο ημερολόγιο μας)












Κολύμβηση με το Polar A300


Χρησιμοποίησα το Polar A300 στη κολύμβηση για να δω το πως καταγράφει τους παλμούς αλλά να δω και τις διαφορετικές οθόνες που προβάλει. Η έναρξη της δραστηριότητας γίνεται πατώντας το κόκκινο κουμπί, περιήγηση με τα βέλη μέχρι να βρεις το Pool Swim. Το ρολόι ψάχνει και συνδέεται με τη ζώνη και βγάζει την ένδειξη της καρδιάς. Μπορούμε να ξεκινήσουμε Μια φορά ακόμη το κόκκινο κουμπί ξεκινά τη καταγραφή.

Οι οθόνες αλλάζουν με τα βέλη πάνω και κάτω.


Στάση σε έναν από τους τοίχους. Βρίσκομαι στο 10λ:20δ της άσκησης με 100 παλμούς.


Απεικόνιση παλμών. Καρδιακή συχνότητα 94 παλμοί ανά λεπτό. Στην από κάτω δείχνει το που βρίσκονται οι παλμοί μας σε σχέση με την επόμενη ζώνη παλμών που ξεκινά στους 119. (συνεπώς βρίσκομαι στη ζώνη 2 τη στιγμή της φωτογραφίας.)


Ώρα παραμονής στη τρέχουσα ζώνη. 19 λεπτά στη ζώνη 2. (ήπια μέρα χωρίς εντάσεις)



Τρέχουσα ώρα 14:48.      Θερμίδες άσκησης που έχουν καταγραφεί 192.





Παρουσίαση καταγραφής κολύμβησης στο Polar A360 





Έχοντας κάνει καταγραφές δραστηριοτήτων μπορούμε να τις δούμε στο ρολόι πατώντας το κάτω βέλος μέχρι να βρούμε το History




















Περιηγούμαστε με τα βέλη στις δραστηριότητες και επιλέγουμε μια. Η πρώτη που εμφανίζεται είναι η πιο πρόσφατη, η κολύμβηση δηλαδή.  Διάρκεια 53λ:26δ, θερμίδες 490kcal.


Μέσοι παλμοί άσκησης 115, μέγιστοι 122. (πραγματικά μια εύκολη μέρα στη πισίνα)
Ώρα στην οποία έμενα σε ζώνη 2 - καύσης λίπους δηλαδή 47λ:50δ.  Ώρα πιο έντονης άσκησης, αερόβιας άσκησης σε ζώνη 3 δηλαδή χαρακτηρισμένη "fitness" 05λ:32δ.



Παρουσίαση καταγραφής στο Polar Flow


Polar Flow A300 καταγραφή κολύμβησης

Αυτή είναι η καταγραφή της κολύμβησης. Διάρκεια, μέσοι παλμοί, θερμίδες, είδος προπόνησης (basic training) καθώς και ένα διάγραμμα των παλμών στη διάρκεια του χρόνου της άσκησης φαίνονται με μια ματιά. Προσοχή το γράφημα είναι ρυθμισμένο να μας δείχνει το κατά πόσο η άσκηση μας ήταν ωφέλιμη για τη βελτιώση της φυσικής κατάστασης  (Fit) ή βασική άσκηση καύσης λίπους (Fat) Οι αλλαγές στο τρόπο παρουσίασης γίνονται από το κουμπί με το γρανάζι. (μας ανοίγει το Graph Settings)


Στην ίδια οθόνη που είμαστε πατώντας το μπλε κουμπί "more" βλέπουμε περισσότερες πληροφορίες.

Σημαντικό πολύ είναι το Training load, που για αυτή την άσκηση είναι 6 ώρες. (Προπονητικός φόρτος που το σώμα χρειάζεται ξεκούραση πριν μια επόμενη προπόνηση). Έπειτα μας αφήνει να προσθέσουμε εμείς απόσταση αν έχουμε μετρήσει την απόσταση.  Στν κάτω πλευρά μπορούμε να αλλάξουμε το είδος άσκησης αλλά να αφήσουμε και σημειώσεις σχετικά με την προπόνηση για μελλοντική αναφορά. 





Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το πως παρουσιάζονται τα γραφήματα μέσα από το κουμπί του γραναζιού. Έτσι μας ανοίγει το Graph Settings. 


Στην εικόνα πλεον δε βλέπουμε FIT/FAT (αερόβια/καύση λίπους) αλλά χρωματιστές ζώνες παλμών καθώς και το διάγραμμα παλμών.  (όπως έλεγα νωρίτερα η ημέρα της καταγραφής ήταν μια πολύ εύκολη προπονητική μέρα που απλά έπρεπε να κάνω 1500 μέτρα αργά εστιάζοντας σε τεχνική).



Μέτρηση απόστασης κολύμβησης με το Polar A360.

Δε προσφέρεται αυτόματη μέτρηση απόστασης με το ρολόι. Το ρολόι μετρά κινητικότητα κατά την άσκηση, βλέπει τους παλμούς και βάσει βάρους/ηλικίας/φύλου μας υπολογίζει θερμίδες αλλά και το Training Load της άσκησης. Κάτι που μπορεί όμως πολύ έξυπνα να κάνει κάποιος για να μετρά τους χρόνους του με το κουμπί του lap (κοκκινο κουμπί).

Αυτό πατώντας το καταγράφει ένα γύρο ως ξεχωριστό διάστημα χρόνου και αρχίζει τη μέτρηση του επομένου γύρου. Παράλληλα φυσικά ο συνολικός  χρόνος συνεχίζει να μετρά.



Για να δούμε πως θα μπορούσε κάποιος να το αξιοποιήσει αυτό πατώντας το lap κάθε φορά που φτάνει στον απέναντι τοίχο μιας πισίνας μήκους 50 μέτρων.

Lap 1.  50 μέτρα στη πισίνα σε 01:02δ.
Lap 2.  50 μέτρα στη πισίνα σε 00:55δ.
Lap 3.  50 μέτρα στη πισίνα σε 01:06δ
Lap 4.   στάση ξεκούρασης. Συγκεκριμένα η στάση κράτηση 16δευτερόλεπτα.
Lap 5.  50 μέτρα στη πισίνα σε 00:51δ.
και ούτω καθεξής..!

Στη πράξη θα μπορούσε κανείς να μετρά τους γύρους (lap) αντί για πενήντα μέτρα σε εκατό, η διακόσια ανάλογα το τι άσκηση κάνει και το τι εξοικίωση έχει με το κολύμπι. Και έτσι με τις καταγραφές των Lap θα μπορεί να αναλύσει από μετά το συγχρονισμό το πόσο κράτησε το κάθε ένα από αυτά!





Ποδήλατο με το Polar A300.

Δοκίμασα το Polar A300 στο προπονητήριο CycleOps για κάποιες προπονήσεις. Για τη καταγραφή επέλεξα από τα Sport Profile το "Indoor Cycling".













Ξεκίνησα τη καταγραφή της προπόνησης ενώ παράλληλα είχα σε λειτουργία και το τριαθλητικό ρολόι Polar V800 για την εποπτεία ταχύτητας περιστροφής πεταλιών και ταχύτητας τροχού (απαιτεί σύνδεση με ειδικούς ποδηλατικούς αισθητήρες).


Πατώντας τα βελάκια στο A300 αλλάζουμε τις όψεις μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών οθονών.


Χρόνο παραμονής στη ζώνη που είμαστε αυτή τη στιγμή.
Ώρα της ημέρας και θερμίδες που έχουν καταναλωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή.  (00:53λ, σχεδόν μια ώρα στο προπονητήριο ισοδυναμεί με 633kcal, τουλάχιστον για τους παλμούς που έκανα εγώ την άσκηση βάση δικών μου χαρακτηριστικών φυσιολογίας.




Εικ1. Παλμοί καρδιακής συχνότητας και χρόνος άθλησης.
Εικ2. Παλμοί καρδιακής συχνότητας και θέση της συχνότητας καρδιακής λειτουργίας σε σχέση με τη ζώνη που βρισκόμαστε. Στην εικόνα βλέπουμε ότι αν πέσουμε κάτω από 121 παλμούς θα κατέβουμε στην πιο χαμηλή καρδιακή ζώνη, την βασική αερόβια, τη 2.



Η άσκηση Indoor Cycling όπως καταγράφηκε και συγχρονίστηκε στο Polar Flow.


Μια ώρα και 20 λεπτά ποδήλατο στη ζώνη 2. (μπλέ χρώμα) Μέσοι παλμοί 119, μέγιστοι 132, θερμίδες 789kcal. Σημαντικό βρίσκω και προσέχω πάντα το Training Load, το οποίο για αυτή την άσκηση χαρακτηρίζεται "Reasonable" και μας προτρέπει σε τουλάχιστο 11 ώρες αποχή από άσκηση για αποφυγή κόπωσης λόγω υπερπροπόνησης ή τραυματισμού.




Ιδεές για τη ποδηλασία με το  Polar A300.   Είτε κάνουμε ποδήλατο σε ένα ποδήλατο γυμναστηρίου είτε σε ποδήλατο στο δρόμο, αν υπάρχει ένδειξη κοντέρ που μετρά την απόσταση  θα μπορούσαμε να περάσουμε αυτή την ένδειξη μέσα στο Polar Flow για μελλοντική αναφορά αλλά και μέτρο σύγκρισης.

Αυτό γίνεται μέσα από το κουμπί "more" στην καταγραφή. Εκεί εκτός της απόστασης μπορούμε να συμπληρώσουμε σημειώσεις για τη προπόνηση και τέλος να επιλέξουμε μέσα από έτοιμες επιλογές (Awesome, Good, Okay, Not so good, Bad) το πως αισθανόμαστε μετά τη προπόνηση.







Τρέξιμο με το Polar A300









Μέτρηση απόστασης τρεξίματος με το Polar A300. Κάντο ΧΩΡΙΣ GPS

Δε προσφέρεται μέτρηση απόστασης με το ρολόι. Το ρολόι μετρά μετρά βήματα τα οποία μπορεί να τα δει κάποιος στη τιμή "steps" στο ημερήσιο activity, μετρά παλμούς και βάσει βάρους/ηλικίας/φύλου μας υπολογίζει θερμίδες αλλά και το Training Load της άσκησης δίνοντας ένα "coaching" για το ποιο είναι το προτεινόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη άσκηση για αποφυγή τραυματισμών - υπερκόπωσης, υπερπροπόνησης.

Όμως έχει Lap timing δυνατότητα! Κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μετρήσουμε το χρόνο που κάνουμε τον κάθε γύρο στο στάδιο χρησιμοποιώντας το κουμπί του lap.

Πως δουλεύει αυτό;
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάνει σχεδόν ένα γύρο στο στάδιο και κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Φτάνοντας και ξεκινώντας τον δεύτερο γύρο πατάμε το κουμπί του lap (το κόκκινο στρογγυλό) και αυτό μετρά τη μέτρηση του επομένου γύρου. Παράλληλα φυσικά ο συνολικός  χρόνος συνεχίζει να μετρά.



Στο τέλος, μετά το συγχρονισμό θα μπορούμε να δούμε κάπως έτσι τους κύκλους μας.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει και εκτός σταδίου φυσικά αν κάνουμε κάποια κυκλική διαδρομή  πολλές φορές και θέλουμε να μετρήσουμε τα περάσματα μας από εκεί.
Πως τα κατάφερναν οι δρομείς παλιά που δεν υπήρχαν τα GPS και μετρούσαν τις επιδόσεις και τη πρόοδο τους;;;


Polar A300 σε συνδυασμό με το Polar Beat App

Για κάποιον που οπωσδήποτε θέλει τη μέτρηση της απόστασης, μια απλή λύση που ενσωματώνει τις καταγραφές στη πλατφόρμα του Polar Flow, είναι το Polar Beat App. Παράλληλα λοιπόν με μια καταγραφή υπαίθριας ποδηλασίας θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει να κάνει καταγραφή της διαδρομής με το Polar Beat ώστε να ξέρει το πόσα χλμ διήνυσε αλλά και άλλες λεπτομέρειες όπως ταχύτητα κλπ.





Υπόψιν το Polar Beat μπορεί να συνδεθεί με τη ζώνη παλμών μας και να λαμβάνει πληροφορίες και για τους παλμούς.  
Στα αρνητικά του είναι ότι όπως όλες οι εφαρμογές που τρέχουν σε κινητά και καταγράφουν διαδρομές GPS καταναλώνει μπαταρία πράγμα που ενδεχομένως θα μας αφήσει ίσως χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας σε κάποιο απόμερο μέρος με ένα χαλασμένο ποδήλατο. 

Όσο για το τρέξιμο, δε βολεύουν όλα τα κινητά να μπουν σε μια θήκη στο μπράτσο ή στη μέση λόγω μεγέθους και βάρους. Όλοι αυτοί οι μικροί λόγοι τέλος πάντων που οδήγησαν την βιομηχανία αθλητικών ειδών να ενσωματώσουν GPS σε ένα ελαφρύ ρολόι.


A300 Polar Fitness Test

Μια δυνατότητα που έχει το ρολόι είναι το να κάνουμε ένα Fitness Test, ένα έλεγχο του καρδιαγγειακού μας δηλαδή. Η επιλογή αυτή εμφανίζεται στο ρολόι μόνο όταν έχουμε συγχρονίσει μια ζώνη παλμών.


Σύνδεσα το ρολόι μου με την H7 Bluetooth ζώνη που έχω στο τριαθλητικό μου ρολόι V800. Η σύνδεση του Α360 με τη ζώνη γίνεται ως εξής:




Φοράμε τη ζώνη στο στήθος και πιέζουμε το κουμπί για το συγχρονισμό που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της συσκευής. Μόλις εμφανίσει την ένδειξη "Syncing" πλησιάζουμε το A360 και το ακουμπάμε στη ζώνη παλμών  H7.


Η ζώνη βρίσκει τους παλμούς και μας προτρέπει να ξαπλώσουμε και να χαλαρώσουμε.



Το τεστ ξεκινά.



Διαρκεί περίπου 5 λεπτά και θα πρέπει να μείνουμε ξαπλωμένοι και το δυνατό χαλαροί. Σωστό είναι τα τεστ να γίνονται πάντα ίδια ώρα της ημέρας.  Επίσης μια έντονη δραστηριότητα η οτιδήποτε μη φυσιολογικό από άποψης υγείας είναι πιθανό να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα προσωπικά όταν είμαι άρρωστος με πυρετό οι παλμοί μου είναι 10-12 παραπάνω από το κανονικό σε στάση ηρεμίας.




Να σημειωθεί ότι δε μπορείς να ξεγελάσεις το τεστ και να βγάλεις καλύτερο αποτέλεσμα. Προσπάθησα να "ηρεμήσω-χαλαρώσω περισσότερο αλλά έβγαλε το ίσιο αποτέλεσμα και τη πρώτη και τη δεύτερη βδομάδα.


To αποτέλεσμα όπως φαίνεται στο Polar App Flow





Πατώντας πάνω στο τεστ βλέπουμε λεπτομέρειες όπως και τις βαθμίδες. Με την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες η φυσική κατάσταση βελτιώνεται και αντίστοιχα θα μπορεί κάποιος να βλέπει και τη πρόοδο του στο πέρασμα του χρόνου.









Polar Running Program - Polar A300

Τώρα τελευταία προστέθηκε και ένα οnline εργαλείο coaching, το Polar Running Program το οποίο σου φτιάχνει πρόγραμμα προπονήσεων για 5km, 10km, ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο και μπορείς βλέποντας τις ζώνες αλλά και τα λεπτά παραμονής που προτείνει προπονήσεις.

To A300 είναι συμβατό με το Polar Running Program αλλά δε μπορεί να δώσει στον χρήστη οδηγίες για τις προπονήσεις αυτές την ώρα της προπόνησης. Ο χρήστης θα πρέπει να βλέπει τι έχει να κάνει εκείνη τη μέρα από το Polar Flow ή το Flow App και να κάνει την αντίστοιχη προπόνηση προσπαθώντας να βρίσκεται αντίστοιχα λεπτά σε κάθε ζώνη όπως προτείνεται. Η χρωματολογία των ζωνών είναι ίδια. Λέγοντας συμβατό εννοώ ότι η κάθε προπόνηση που θα κάνει ο χρήστης τη μέρα που έχει ορισμένη προπόνηση από το Polar Running Program θα μετρά σα να επιχείρησε την προπόνηση αυτή.







Το κλιπάκι της Polar για το Polar Running Program. Σίγουρα αξίζει μια διερεύνηση!





Εντυπώσεις - συμπέρασμα


Συνολικά το A300 είναι ένας πολύ ενδιαφέρον παλμογράφος με δυνατότητες 24ωρου δραστηριογράφου για τη καταγραφή της φυσικής δραστηριότητας, του ύπνου και υποστηρίζει smartwatch δυνατότητες για εμφάνιση notifications.

Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αναγκών των αθλουμένων με την ποικιλία sport profiles αλλά κάνει και για απλούς καθημερινούς ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπλοκή με αθλήματα αλλά θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους και χρειάζονται στη προσπάθεια τους ένα βοηθό για να μετρούν τις θερμίδες των δραστηριοτήτων και απλά πράγματα όπως τον ύπνο, τη κίνηση της ημέρας.

Όλα αυτά φυσικά με τη χρήση της ζώνης παλμών Polar H7 διότι χωρίς αυτή παραμένει ένα απλό ρολόι που μετρά βήματα και λαμβάνει notifications.

 Στα αρνητικά θα έλεγε κανείς ότι είναι η απουσία του GPS οπότε δε μπορεί να μετρήσει απόσταση που έχουμε καλύψει. Και παρότι έχει ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο όπως το Polar A360 το τρέχον firmware του Polar A300 δεν λαμβάνει υπόψιν τις κινήσεις του καρπού για να υπολογίσει κατ' εκτίμηση την απόσταση που έχουμε περπατήσει ή τρέξει.  Κάθε τι όμως έχει την τιμή του και για τις δυνατότητες δικαιολογεί εν μέρει την απουσία του GPS.





----------------------------


Το Polar A300 αλλά και ανταλλακτικά λουράκια μπορεί να βρει κανείς στο Chain Reaction (κλικ ΕΔΩ)

polar a300
----------------------------

----------------------------

Previous
Next Post »