Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Πως να αποφύγετε τα απατεωνίστικα fake website πωλήσεων στο διαδίκτυο

Εύκολο χρήμα είναι μόνο το παράνομο χρήμα.

Σε αυτό το μικρό άρθρο αποφάσισα να γράψω για τις καραμπινάτες ιντερνετικές απάτες που με ελισσόμενη μεθοδολογία στήνονται και  εξαπατούν/κατακλέβουν επιτυχώς πολύ κόσμο.


Στο τέλος, μετά το καραμπινάτο παράδειγμα απάτης ακολουθούν τρόποι ελέγχου των sites και αποτροπής από το να πέσουμε θύματα! :-)






Καταρχάς το τι φταίει, σε τι οφείλονται οι απάτες και τι τις πυροδοτεί;

Σε ένα βαθμό φταίει η ελλειπής ενημέρωση για τους κινδύνους ηλεκτρονικών αγορών μέσω διαδικτύου, σε ένα μεγαλύτερο βαθμό όμως φταίει και η οικονομική δυσκολία των εποχών που δεν αφήνει περιθώρια στο να ανταποκριθεί κανείς σε υψηλές τιμές προϊόντων από τα τοπικά μαγαζιά.   Έτσι η λύση "Το πήρα από το τάδε μαγαζί στο ίντερνετ και το πήρα 20% πιο φτηνά από τα εδώ μαγαζιά" είναι κάτι που το ακούμε συνέχεια γύρω μας και το εφαρμόζουμε και οι ίδιοι.  Σε ένα ποδήλατο πχ των 1200 ευρώ αν το βρεις 1000 ευρώ στο εξωτερικό για παράδειγμα σου μένουν 200 ευρώ ... στο παντελόνι. (μιλώ για όμοια ακριβώς προϊόντα όχι παραπλήσια ή ίδιων προδιαγραφών)


Στην ανάγκη αυτή των υποψήφιων αγοραστών για φτηνό πράγμα ανταποκρίνονται και προσπαθούν να στήσουν τις ηλεκτρονικές τους ενέδρες οι αετομάτηδες απατεώνες.
Φάντηδες μπαστούνηδες εμφανίζονται για να προσφέρουν αυτό που ψάχνεις και ζητάς. Φυσικά, επειδή είναι για αυτούς καλή μπίζνα, το επαναλαμβάνουν για πολλά ομοειδή προϊόντα. Πχ παπούτσια, επώνυμα ρούχα, ποδήλατα, τηλέφωνα, tablets ή και καλλυντικά, φάρμακα και οτιδήποτε ψάχνει κανείς εκεί έξω...


Δεν θέλει και πολύ αν δεν είσαι υποψιασμένος και ενημερωμένος.






Συνήθως βλέπεις μια ενδιαφέρουσα είδηση, ένα pop-up που αναδύθηκε αλλά φαίνεται ενδιαφέρον, ένα post για μια "ευκαιρία" σε forum ή fb group, ένα σχόλιο με σύνδεσμο και μπαίνεις να δεις "τι παίζει".

Ακόμη και ωραίες διαφημίσεις πληρώνονται από τους απατεώνες (sponsored μέσω fb/instagram/google ads) που οδηγούν τον σερφερ του διαδικτύου στο site και ξεγελούν με το πόσο καλοστημένο είναι.

Σχεδόν δεν καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε ένα site απάτη. Οι τιμές βέβαια δείχνουν ότι κάτι δεν πάει  καλά. Δεν μπορεί ένα τριαθλητικό ρολόι των 250 ευρώ να πωλείται ..80 ευρώ. Δεν μπορεί ένα ποδήλατο των 2000 ευρώ να πωλείται 500 ευρώ.  Θα ήταν ωραία αλλά.. είναι ΠΟΛΥ  ψέμα για να είναι αλήθεια.




ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ καλοστημένης απάτης με τριαθλητικά προϊόντα. :-)


Ένα τέτοιο site ειναι το Proeur . com. Δε τολμώ φυσικά να το βάλω έτοιμο ως link από φόβο μη το πατήσει κανείς και ξεγελαστεί.  Πρόσφατα μέλος από το Fb group Triathlon Friends Greece  fb έκανε ανάρτηση με το σύνδεσμο του Proeur ρωτώντας τους υπόλοιπους πληροφορίες. Και καλά έκανε φυσικά.



Πατώντας το σύνδεσμο σε οδηγεί σε αυτό το πολύ πολύ καλά στημένο Site. Ωραία γραφικά, ωραίες εικόνες, σωστά Αγγλικά, λογότυπα Visa, Mastercard, Paypal, McAffee Secure. Όλα φαίνονται στη θέση τους.



Οι τιμές είναι ...απλά out-of-this-planet. 70-80 ευρώ για ρολόι τριαθλητικό; 


Πόσο εύπιστος πρέπει να είναι κάποιος για να το "χάψει"?





Δυστυχώς οι απατεώνες ποντάρουν στη μικρή μειοψηφία που βιάζεται να αποκτήσει το προϊον και δε θα το πολυσκεφτεί/πολυψάξει. Όσο μεγαλύτερο το πλήθος των επισκεπτών που θα μπει στην ιστοσελίδα τους, τόσο αναλογικά θα βγάλουν περισσότερα χρήματα.

Πως στήνουν τη μπίζνα τους τώρα και πως υπάρχει ροή χρήματος και απάτης. Εκτός από τη σπορά του συνδέσμου του site απάτη παντού σε groups, forums, αγγελίες αγοράζουν επισκέπτες με διαφήμιση. Με ένα κόστος 0.05 πχ λεπτά ανά click επίσκεψης στους 1000 επισκέπτες στο site θα έχουν πληρώσει 50 ευρώ σε διαφήμιση.
Αν τους 1000 επισκέπτες που ανοίξουν και περιηγηθούν στο site  πειστεί και αγοράσει ένα ρολόι των 100 ευρώ, ένας μόνο χρήστης τότε από τα 100 ευρώ του κέρδους αφαιρώντας τα 50 της διαφήμισης τους βγαίνουν κέρδη καθαρά 50 ευρώ.  Τα οποία ξαναεπενδύουνται σε περισσότερη διαφήμιση και όταν μαζέψουν το ποσό που θέλουν  αποσύρονται κι εξαφανίζονται...

Φυσικά δεν γίνεται πάντα μια αληθινή δοσοληψία μέσω συστήματος τραπεζών. Πολλές φορές προχωρώντας την αγορά οδηγείσαι σε μια Fake σελίδα που πληκτρολογείς τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας και τα προσωπικά στοιχεία σου και το κακό δεν αργεί να γίνει...



Άλλo παράδείγμα scam site :











Προτεινόμενες συμβουλές/λύσεις  για να μη κλάψουν μανούλες, ερημώσουνε χωριά και αναγκαστείς να πουλήσεις το τελευταίο αμπελοχώραφο για να ξεχρεώσεις την gold κάρτα :



  • Να γράψεις γράμμα στον Άη Βασίλη ζητώντας αυτό που θες. Α ξέχασα, ο Άη Santa είναι από μόνος του μια απάτη (και πράκτορας της κοκαλόκα φυσικά) και εξυπηρετεί το σκοπό του να κάθονται καλά τα παιδιά όλη τη χρονιά αλλιώωωωωωωως δεν έχει δωράκι....  





 συνεχίζω πιο σοβαρά:


  • Διαίσθηση και λογική. Ηρεμία πριν οποιαδήποτε απόφαση. Αν είναι ΠΟΛΥ καλό για να είναι αληθινό, τότε αποκλείται και να είναι αληθινό. Δεν ακούγεται κάπως λογικό αυτό;


  • Ε δε κατέχεις που δε κατέχεις βάλε ένα πρόγραμμα Internet security antivirus να σε προειδοποιήσει με λαμπάκια ήχους φωτάκια και σφαλιάρες αν γίνεται για απόπειρες phising σε μη ασφαλή site. (Μια επιλογή θα ήταν το BitDefender Internet Security αν έχετε ένα Η/Υ ή την έκδοση Family του ο BitDefender αν έχετε πολλαπλές συσκεύες (pc,mac,android,ios..)






  • Να επισκεφτείς τον μαγικό σου καθρέφτη. Στο modern world για τα internet scams αυτός ο μαγικός καθρέπτης που όλα τα ξέρει για τα sites  είναι το Scamadviser.com και μας κάνει μια εκτίμιση το site που μας ενδιαφέρει (link



 Scam Adviser


Πολύ απλά τα πράγματα. Γράφεις το domain όνομα του site στη φόρμα αναζήτησης "Check Website" και έπειτα πατάς  το κουμπί Check it now.



Θα δεις ότι θα σου βγάλει μια κλίμακα ένδειξης του πόσο ρίσκο υπάρχει ή όχι σε αυτή την ιστοσελίδα.  Όσο πιο δεξιά ως προς το πράσινο είναι τόσο πιο ασφαλή. Όσο αριστερότερα το βαθμολογήσει τόσο βαθμού υψηλού ρίσκου είναι αντίστοιχα. Αυτό είναι μια ένδειξη όμως μόνο.  Επίσης μπορείς να δεις πόσες φορές έχουν ζητήσει τον έλεγχο της άλλοι χρήστες, αν έχει καταχωρημένα σχόλια από χρήστες (στο μαύρο κουμπί Have Your Say) και μπορείς να προσθέσεις κι εσύ τα δικά σου.

 Τα πραγματικά ενδιαφέροντα στοιχεία είναι όμως στην επόμενη εικόνα :



Domain age 59 days. Δηλαδή το site είναι λιγότερο από 3 μήνες στον αέρα.

Email επικοινωνίας.
Το email είναι στη hotmail.com και δε φαίνεται να σημαίνει και κάτι, γράφει pikugwwtb@hotmail.com και τέλος πάντων όλα περίεργα φαίνονται στη λίστα από κάτω.



  • Έλεγχος αν είναι ασφαλή η όχι η σύνδεση με την ιστοσελίδα σε ένα site αγορών



Ψηλά ψηλά..  εκεί στον φυλλομετρητή σας στη γραμμή που δείχνει την ονομασία της ιστοσελίδας στους σύγχρονους φυλλομετρητές αυτή χρωματίζεται και δείχνει με μια ματιά αν υπάρχει ασφαλή πρωτόκολλο διασύνδεσης με την ιστοσελίδα ή όχι. Παράδειγμα του πως φαίνεται ένα ασφαλή site στους γνωστούς φυλλομετρητές :



  • Το πράσινο χρώμα πιστοποιεί ότι υπάρχει πιστοποιητικό ασφαλείας που έχει εκδοθεί από κάποιον επώνυμο οργανισμό έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ασφαλείας και είναι έγκυρο. (Τα Certificates εκδίδονται προς εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα με πλήρη στοιχεία ονόματος, email, διεύθυνσης και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους για την πιστοποίηση της επωνυμίας δυο συνδιαλεγόμενων στο ίντερνετ, ενός website αγορών πχ με έναν τελικό χρήστη-πελάτη)  

Και πως αντίστοιχα φαίνεται ένα μη ασφαλή για αγορές site :





Για όποιον θέλει να εμβαθύνει πολύ πολύ στο θέμα στο σύνδεσμο -εδώ- έχει ένα πολύ αναλυτικό άρθρο που περιγράφει όσο πιο απλά γίνεται το πως να ανιχνεύει κάποιος τα καθάρματοsite εκεί έξω.








  • Χρήση Paypal. Προτιμήστε site που υποστηρίζουν πληρωμή μέσω Paypal!  Οι πιθανότητες αξιοπιστίας αυξάνονται ενώ είναι και πιο εύκολο να πάρεις τα χρήματα σου πίσω! Επίσης τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας παραμένουν στην Paypal και όχι σε κάποιο eshop κάπου στον κόσμο.


  • Δοκιμασμένη και αλάνθαστη συμβουλή για αγορές μέσω διαδικτύου είναι να επισκέπτεσαι τα παλιά και ήδη γνωστά website με πωλήσεις πχ Evans Cycles, Chain Reaction Uk, Wiggle, Ribble και να μην ..ενθουσιάζεσαι τόσο με websites πυροτεχνήματα.

------

Εγγραφή στο Newsletter

Αν όλα αυτά σου φάνηκαν ενδιαφέροντα, γράψου στο newsletter του blog Απογείωση στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ για να ενημερώνεσαι για τα σημαντικότερα άρθρα.







Previous
Next Post »