Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Road to AlmiraMan 2/18




Μόλις τελείωσε  η βδομάδα  2/18 της προετοιμασίας μου για το Almiraman. 

Τι είναι αυτό το AlmiraMan; 

Πρόκειται για ένα αγώνα τριάθλου αντοχής.

1900μ🏊,90χλμ🚴🏼 και 21χλμ🏃🏼. Την ίδια μέρα. Διαδοχικά.
 😵😳⚡️

Τι λες??? Το έχουμε? Πάμε?













Προηγουμένως:




Μόλις τελείωσε  η βδομάδα  1/18 της προετοιμασίας μου για το Almiraman. 


Τι είναι αυτό το AlmiraMan;

Πρόκειται για ένα αγώνα τριάθλου αντοχής.

1900μ🏊,90χλμ🚴🏼 και 21χλμ🏃🏼. Την ίδια μέρα. Διαδοχικά.
 😵😳⚡️

Τι λες??? Το έχουμε? Πάμε?









Επίσης αν κάποιος δε διάβασε το race report του Almiraman 2016 μπορεί να το διαβάσει (απαιτεί λίγο χρόνο...)




Εισαγωγή. Εβδομάδα 2/18 



Καθώς η προετοιμασία για το AlmiraMan συνεχίζεται και πρόκειται να περνάω αυξανόμενο χρόνο κάθε βδομάδα στη σέλα ως το Μάη αποφάσισα να κάνω επιτέλους ένα Bike Fitting για να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα είμαι ρυθμισμένος σωστά στο ποδήλατο για να μη κινδυνεύσουν γόνατα, μέση, αυχένας με τις προπονήσεις, τη διάρκεια και την ένταση που θα κορυφωθεί στον αγώνα.




Μετρήθηκαν τα δικά μου σωματομετρικά στοιχεία και βάσει παραμέτρων όπως πεντάλ, παπουτσιών αλλά και φυσικά το μοντέλο και μέγεθος του ποδηλάτου ρυθμίστηκε το ποδήλατο σε setup Competition-racing!


Το κλιπάκι είναι από τη διαδικασία του bike Fitting στο Top Cycles στο Περιστέρι ενώ περισσότερα για τη διαδικασία έγραψα στο σύνδεσμο ΕΔΩ.






Οι προπονήσεις συνεχίστηκαν εξαιρετικά τη 2η βδομάδα προετοιμασίας. Ο γνώμονας του να χτιστεί η αερόβια βάση τηρήθηκε στο έπακρο. Όχι όμως χωρίς δυσκολία. Το να πρέπει να εξασκούμαι στην αερόβια ζώνη αυστηρά (κάπου ανάμεσα από 133-143 παλμούς δηλαδή για εμένα) είναι πιεστικό. Έχοντας τρέξει γρήγορα στο παρελθόν αδημονείς να ξανατρέξεις το ίδιο γρήγορα. Αν όχι για πολύ έστω για διακόσια μέτρα να τα δώσεις όλα.




1. Πρόγραμμα προπονήσεων



Βδομάδα 2

Το Πρόγραμμα που είχα για τη βδομάδα 2/18 ως το Μαη.




ΚολύμπιΠοδήλατοΤρέξιμο
Δ1000m πρωί (200m, 6x100m, 200m αποθεραπεία)32km απόγευμα
Τ1250m πρωί, (300m ζέσταμα, 8x100m γρήγορα, 150m αποθεραπεία)45 min απόγευμα
Τ40km απόγευμα
Π1000m πρωί (300ζέσταμα, 10x 50m σταθερά με 15'sec rest, 200m αποθεραπεία)35 min απόγευμα
Π
Σ55 min πρωί
Κ48km πρωί




2.  Αρχείο προπονήσεων από Polar Flow

Πατώντας πάνω σε μια προπόνηση ανοίγει η αντίστοιχη καταγραφή.




ΚολύμπιΠοδήλατοΤρέξιμο
Δ1000m μεσημέρι (200m, 6x100m, 200m αποθεραπεία)32km απόγευμα
Τ1250m μεσημέρι (300m ζέσταμα, 8x100m γρήγορα, 150m αποθεραπεία)45 min απόγευμα
Τ40km απόγευμα
Π1000m μεσημέρι (300ζέσταμα, 10x 50m σταθερά με 15'sec rest, 200m αποθεραπεία)35 min απόγευμα
Π
Σ55 min πρωί
Κ48km μεσημέρι






Συνολικά στατιστικά:













Recovery status. Σε κάθε προπόνηση υπάρχει μια άνοδο απότομη που χαρακτηρίζει τη κατάσταση του οργανισμού μετά την άσκηση. Προσέξτε το Σάββατο που είχα τρέξιμο 45 λεπτά. Τα 15 επιπρόσθετα λεπτά τρεξίματος με έβαλαν για λίγο στη κίτρινη ζώνη τη "strained"




Συνολικός χρόνος προπονήσεων 8 ώρες και 4 λεπτά. Δεξιά δείχνει και τα ποσοστά χρόνου προπονήσεων σε κάθε άθλημα.




Υπόλοιπα στατιστικά που κατέγραψε η λειτουργία 24/7 fitness tracking του ρολογιού.








Αγαπημένη προπόνηση βδομάδας :



Αγαπημένη προπόνηση της βδομάδας καθώς με 135 μέσους παλμούς έτρεξα με 07:19/km. Αντίστοιχα τρεξίματα σε αυτούς τους παλμούς ήταν στο 07:40-07:55 πράγμα που σημαίνει ότι συνηθίζει ο οργανισμός να τρέχει με χαμηλούς παλμούς σιγά σιγά. Βρε λες να έχει αποτέλεσμα η προπόνηση βάσης???








3. Φωτογραφίες από τις προπονήσεις








Τρέξιμο με ήλιο στο ΕΑΚ στο μπαρουτάδικο. Ναι, έχει και καλές μέρες που και που!














Προπόνηση στη πισίνα. Ο παλμογράφος πλέον πάντα μαζί για να καταγράφονται και οι παλμοί.


















Οι 3 προπονήσεις του ποδηλάτου γίναν εντός αυτή τη βδομάδα λόγω βροχής και έλλειψης χρόνου








4. Διατροφικό πλάνο αλλά και "αστοχίες-παραλείψεις-υπερβολές"


Κάπως καλύτερα πήγε αυτή η βδομάδα αλλά όχι χωρίς  σύντομες επιδρομές στις αποθήκες άρτου του σπιτιού. Η μόνη σωτηρία είναι να σταματήσει ο φούρνος να μας πουλά ψωμί εφόσον εμείς δε σταματάμε να αγοράζουμε!


.









Πολύ σαλάτα. Και στη πείνα ακόμη πιο πολύ σαλάτα. Αν η κάτοψη δε δείχνει βάθος τότε ας τη δούμε μια και από πλάγια. Από τη βοσκή θα αρχίσω το βέλασμα στο τέλος(!)







Το καλύτερο πιάτο της βδομάδας. Μοσχάρι με χυλοπιτάκια και βραστά λαχανικά. (Sorry vegans)







Οι κοινωνικές υποχρεώσεις όμως δε τελειώνουν οπότε σκέφτηκα ότι μετά από 8 προπονήσεις αυτή τη βδομάδα και ενόψει της 9ης, της Κυριακάτικης ποδηλασίας αξίζει μια μικρή παρεκτροπή από το πρόγραμμα. Οπότε το βραδινό από σκέτο σαλάτα αναβαθμίστηκε σε  μπυρίτσα ΒΙΟΣ5 (Νέα Ελληνική μπύρα και περιέργως η οικονομικότερη του καταλόγου)

















Η μπύρα συνοδεύτηκε από σαλάτα με τηγανητές κρεμμυδοροδέλες τα γνωστά σε όλους Onion Rings.










 










Και πάνω που είπα να μη κολαστώ περισσότερο -άγνωστο πως- προσγειώθηκε μπροστά μου αυτό. 



-Κατάρα!











5. Βάρος

Βάρος : 97.5g
Περιφέρεια μέσης η αλλιώς ζώνη ευημερίας :  107.5cm



6. Αποτέλεσμα εβδομαδιαίου Fitness Test.





39 Vo2Max υπολογισμένο πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις,
43 Vo2Max με την ολοκλήρωση της 1/18 εβδομάδας!
45  Vo2Max με την ολοκλήρωση της 2/18 εβδομάδας
(Και για τα 3 τεστ χρησιμοποιήθηκε ο Polar H7 παλμογράφος)









7. Σχόλια για εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την αίσθηση/αποτελεσματικότητα/εντύπωση.




Το νερό στα γυαλάκια με έκανε να σταματήσω δυο τρεις φορές στη μέση της πισίνας και να ξανάξεκινήσω. Το ρολόι ομως θεώρησε ότι είχα φτάσει στην άκρη και ξεκινούσα ένα νέο 50ρι στη πισίνα. Έτσι μου μέτρησε παραπάνω μέτρα στη προπόνηση της Πέμπτης. Δε θα έπρεπε να μετρά και τον αριθμό των χεριών πριν βγάλει τα μέτρα;   
Εν πάσει περιπτώσει έκανα 100 επιπρόσθετα χαλαρά στο τέλος.





 Όπως έγραψα μόλις τα κολυμβητικά μου γυαλιά προσπάθησαν τη Πέμπτη να μου σπάσουν τα νεύρα αφού για πρώτη φορά άρχιζαν να μπάζουν νερά. Και ξέρεις πως είναι να κάνεις με ένα μάτι όλο νερό και το άλλο οκ. Πόση ώρα να πηγαίνεις με ένα μάτι σαν τον Κύκλωπα? Δε φταίνε αυτά βέβαια. Έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο αντοχής τους και έχοντας τα από το Μάη του 2015 νομίζω ήρθε η ώρα να ξαναδώσω άλλα 4 ευρώ να αγοράσω ένα νέο ζευγάρι Admiral γυαλιά.
(Τόση γκρίνια για 4 ευρώ γυαλιά 2 ετών! Πως με αντέχω δε ξέρω ώρες ώρες)  Ουφ!










 Δεν ήξερα οτι υπάρχουν κάλτσες τρεξίματος με επισήμανση L - R για το ποια πάει αριστερά και ποια δεξιά; 
Οι συγκεκριμένες ήρθαν απο Αγγλία. Άγνωστη φίρμα εδώ. Excalibur κάτι τέλος πάντων...
 Thanx Amore😘
















8. Σκέψεις.




-Το δυσκολότερο κομμάτι στο να δουλεύεις σε σχολείο είναι να λες όχι στα κεράσματα από γιορτές γενέθλεια τόσων παιδιών. Οι στατιστικές λένε ότι πρέπει να λες 2 όχι την ημέρα.
 



Πρόοδος Προπονήσεων.

Μιλούσα με φίλο που σχολιάζαμε τη πρόοδο των προπονήσεων μας. Αυτός κάνει αυτό που έκανα εγώ πέρυσι, στη περσινή προετοιμασία, που κάθε μου προπόνηση στο τρέξιμο είχα ψυχαναγκαστεί ότι πρέπει να τη βγάλω με ρυθμό κάτω από 06λ:00δ/χλμ και πιεζόμουν διαρκώς. Ούτε χτίστιμο της αερόβιας, ούτε να συνηθίσει το σώμα στο κοπάνημα στο τρέξιμο, ούτε να μάθω λίγο γρήγορο βηματισμό. Το λεγόμενο σύστημα "βουρ στον πατσά". Και δώστου πίεση και κάθε φορά έφτανα λούτσα στο σπίτι από τον ιδρώτα με την πεποίθηση ότι όλα πήγαν εξαιρετικά. 




Τελικά στον αγώνα πέρυσι (Garmin link ΕΔΩ) φυσικά και δε μπορούσα καν να κρατήσω αυτό το ρυθμό των 06:00/km και μου βγήκε κάπου στο 07:00/km.  Από ότι βλέπω τότε σε ένα σχόλιο μου πίστευα ότι δεν είχα προπονηθεί αρκετά. Το πιθανότερο όμως ήταν ότι δεν ήξερα ΠΩΣ να προπονηθώ και κάθε προπόνηση ήταν ένας μικρός αγώνας με το σώμα να μη ξεκουράζεται και τελικά να μην έχω κάποιο όφελος.







Στην εικόνα απεικονίζεται ένα χαλαρό τρέξιμο στη ζώνη 3 (link προπόνησης αναλυτικό). 
Τελειώνοντας βλέπουμε βασικές πληροφορίες χρόνου προπόνησης. Πέρυσι κοίταζα πόση απόσταση διένυσα και πόσο ρυθμό είχα. Φέτος κοιτάζω άλλα πράγματα. Το να μένω στην αερόβια ζώνη προπόνησης και το σημαντικότερο : Να σέβομαι το προπονητικό φορτίο που υπολογίζει το ρολόι. (και κάθε σύγχρονο ρολόι Garmin, Suunto έχει τέτοιους δείκτες). Στην εικόνα γράφει 6h training load. Φαντάσου να έτρεχα 45 λεπτά με 160 μέσους παλμούς. θα κάλυπτα κάπου 8χλμ υπολογίζω. Όμως το training load (προπονητικό φορτίο) όμως θα είχε εκτοξευτεί στο θεό σε 18-20 ή και παραπάνω ώρες πράγμα που σημαίνει ότι δε θα ήταν "σοφό" να κάνω κάποια προπόνηση την επόμενη μέρα.




Έχει ένα μαγικό -για μένα- χαρακτηριστικό το Polar Flow, η Web πλατφόρμα που βλέπεις όλα αυτά (φαντάζομαι υπάρχουν αντίστοιχα εργαλεία και σε άλλες φίρμες ρολογιών) το οποίο λέγεται Recovery Status. Σε αυτό συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που έχουν συγχρονιστεί από το ρολόι και συνυπολογίζονται το πλήθος, η συχνότητα, την ένταση όλων των προπονήσεων αλλά και πληροφορίεςς από το 24/7 activity tracking του ρολογιού (διάρκεια ύπνου, δραστηριότητα μέσα στη μέρα σου) και σου δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σου. (δεδομένου ότι έχεις δηλώσει το τρέχων βάρος, φύλο, ηλικία ώστε να υπολογίζονται όλα σωστά).

Στην εικόνα φαίνεται η επίδραση των προπονήσεων. Κυριακή 15/1 έκανα 02:46 ποδήλατο, Δευτέρα 16/1 μισή ώρα κολύμπι και μια ώρα ποδήλατο ενώ την Τετάρτη 39λεπτά κολύμπι και 45 λεπτά τρέξιμο.  

Οπότε θέλει σίγουρα ένα μετριασμό το πόση προπόνηση μπορεί να αντέξει ο οργανισμός. Να μη ξεχάσω να αναφέρω ότι είμαι 98 κιλά. 








9. Έξοδα.

40 ευρώ Bike Fitting Shimano Stage 1 στο Top Cycles στο Περιστέρι. (Περισσότερα για τη διαδικασία του Bike Fitting πατήστε ΕΔΩ)




10. Αγαπημένο τραγούδι Playlist βδομάδας 2/18

Apollo 440 - Ain't Talkin' 'Bout Dub










11. BONUS


Και όποιος έχει μείνει ΩΣ εδώ κάτω μπορεί να δει και τι είναι ΑΥΤΟ για το οποίο θα προετοιμάζομαι ως μέσα Μαϊου μέσα από ένα teaser clip της διοργάνωσης!   ENJOY !








Μια εβδομάδα αργότερα :




Μόλις τελείωσε  η βδομάδα  3/18 της προετοιμασίας μου για το Almiraman. 

Τι είναι αυτό το AlmiraMan;

Πρόκειται για ένα αγώνα τριάθλου αντοχής.

1900μ🏊,90χλμ🚴🏼 και 21χλμ🏃🏼. Την ίδια μέρα. Διαδοχικά.
 😵😳⚡️

Τι λες??? Το έχουμε? Πάμε?








Previous
Next Post »