Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Περί αγέλης και πολέμου με τις λέξεις



Περί αγέλης

















Θα ήθελα να εκφράσω ευγνωμοσύνη για την αναβάθμιση με την ταμπέλα "αγέλη". Πλέον δεν νιώθουμε απλά ένα έρμαιο τηλεοπτικοκαθοδηγούμενο άνου κοπάδι, άρα ΔΕΝ είμαστε κάποιο είδους παραγωγικό πλήθος φιλικό προς την πυραμίδα της οικονομίας όπως θα ήταν ένας αμνός, μια αίγα και ένας βους. Για τους νεότερους που έχουν αποκτήσει λεξιλόγιο μόνο από το χαζοκούτι είπα μόλις "πρόβατο, γίδι και μσκάρ...


Για να δούμε όμως... η αγέλη συνήθως υποδηλώνει πλήθος άγριων ζώων και όχι κάτι φιλικό στο άκουσμα. Μόνο και μόνο στο άκουσμά της λέξης εγείρεται η προσοχή του ακροατή και μπαίνει σε ένα συναγερμό. "Πρόσεχε σε εκείνη τη περιοχή, τα βράδια έχει αγέλη με άγριους σκύλους". "Πρόσεχε στο δάσος, υπάρχει αγέλη λύκων". Πρόσεχε στο σαφάρι, ακόμη και οι ύαινες ως φαινομενικά άκακες είναι επικίνδυνες καθώς κυνηγούν σε αγέλη.




Και ποια είναι ή ετοιμολογία της αγέλης λοιπόν?
-Ουσιαστικό
-αγέλη - θηλυκό


"πλήθος ζώων που ζουν μαζί"
≈ συνώνυμα: κοπάδι
οι λύκοι κυνηγούν κατά αγέλες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί
(μεταφορικά) πλήθος ανθρώπων χωρίς οργάνωση και βούληση
≈ συνώνυμα: μάζα, μπουλούκι
ο χουλιγκανισμός εμφανίζει συμπεριφορές με στοιχεία αγέλης




Κλείνοντας αναρωτιέμαι θα ήταν δύσκολο να ονομαστεί "ανοσία του πλήθους" και να χρησιμοποιείται αυτός ο ορισμός για την ανάγκη της περίστασης?
Πιστεύω ότι παίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι με κατάλληλες λέξεις κλειδιά ενεργοποιούν και άλλες συμπεριφορές που ταιριάζουν σε ζώα.


Γιατί όταν τώρα σου λένε ότι είσαι ένας από την αγέλη, στην πρώτη αναγγελία ότι τελειώνουν τα καύσιμα/μετρητά/χαρτί υγείας/panadol/γάντια/υλικά για κουραμπιές/μάσκες/μωρομάντηλα/αντισηπτικά/σπίρτα πάλι θα δεχτείς να μπεις στωικά 500 μέτρα ουρά για να προλάβεις. Και αν τελειώσουν όντως όλα τα παραπάνω θα ενεργοποιηθεί η συμπεριφορά του πανικού.







Αυτά! Κατά τ'άλλα προαυλιστήκατε σήμερα συγκρατούμενοι φίλοι μου?





Τέλος έχω αυτό για όποιον πιστεύει ότι η επιλογή συγκεκριμένου λεξιλογίου δεν γίνεται προκειμένου να επιτευχθούν άλλοι στόχοι :


Previous
Next Post »