Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Save Agrafa

  
Περισσότερους από 600 γιγάντιους ανεμιστήρες ύψους 150 μέτρων σε όλες τις κορυφογραμμές των Αγράφων και της ευρύτερης ορεινής περιοχής της Καρδίτσας θα κάνουν μελλοντικά τη λήψη φωτογραφιών σαν αυτή αδύνατη. Εκτός αν....



Η καλή μου τύχη και οι παλιοπαρέες το φέραν να βρεθώ σε ένα ορειβατικό τριήμερο σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα φυσικά τοπία της Ελλάδος, ένα πραγματικό καταφύγιο Αλπικού υψομέτρου. Η ορειβατική διαδρομή έγινε με τον ερασιτεχνικό ορειβατικό σύλλογο Όφις και ήταν μια αποκάλυψη καθώς μέσα από οθόνες και εικόνες δεν μπορείς να καταλάβεις τι πραγματικά διακυβεύεται. Θα πρέπει να δεις και να ζήσεις λίγο σε αυτής της σπάνιας ομορφιάς τα τοπία ώστε να τα εκτιμήσεις. 






Οπότε το σχέδιο τους τι είναι; Χονδρικά τώρα. Να πάρουν τα βουνά και αφού τα ισοπεδώσουν να τα κάνουν βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει αυτό τεράστιες εκτάσεις θα ισοπεδωδούν, θα ανοίξουν δρόμοι και θα πέσουν άπειροι τόνοι από μπετά προκειμένου να στήσουν εκεί τους πύργους του Σάρουμαν τα όρκ. Όσοι έχουν δει Άρχοντα των δαχτυλιδιών θα καταλάβουν. Να μη μείνει τίποτα όρθιο, ούτε θάμνος δηλαδή προκειμένου να μετατρέψουν τη φύση σε ένα τερατούργημα που θα ....βοηθήσει(?) λένε και ισχυρίζονται οι πανεπιστήμονες στον νέο τρόπο ζωής μας.


Ένα τρόπο ζωής που θέλει τον άνθρωπο ακόμη πιο πολύ εξαρτημένο στον πολιτισμό που λειτουργεί αδηφάγα με ρεύμα, που απομακρύνει κάθε μέρα και πιο πολύ τον άνθρωπο από τη φύση, χωρίς να έχει την παραμικρή ικανότητα να κάνει καλύτερο και πιο ευτυχισμένο, κανέναν άνθρωπο.

Δεν είναι τυχαίο που οι πιο ευτυχείς και πράοι άνθρωποι βρίσκονται στις λιγότερο ισοπεδωμένες από το τσιμέντο περιοχές της Ελλάδος. Ουσιαστικά οι οάσεις της φύσεις είναι και για τον άνθρωπο οάσεις. Ποιός χρειάζεται οθόνες και θεάματα όταν έχει γύρω του τη φύση, τον καθαρό ουρανό και τα αστέρια το βράδυ.



Ας επιστρέψω όμως στο βασικό θέμα, την επικείμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου είναι ένα θέμα. Το άλλο το σημαντικότερο είναι ότι σε ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Ελλάδας από άποψη αλπικής βιοποικιλότητας προτίθενται όλοι αυτοί με την πράσινη καταστροφική ανάπτυξη να το αλλάξουν μια και για πάντα.  150 μέτρα σιδερένιοι γίγαντες θα πετσοκόβουν οτιδήποτε πετούμενο πλησιάσει τις πτέρυγες.  Τι όχι, δεν γίνεται νομίζετε;  
Δείτε διότι seeing is believeing.  Πως ο βασιλιάς των πτηνών χωρίς φυσικό εχθρό, καρατομείτε από την έλικα. 




Και δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν, συμβαίνει κατά συρροή. Ποιος όμως θα εκπροσωπήσει όλη αυτή την προς καταδίκη βιοπικοιλότητα? Κάποιος πρέπει...





Η πεζοπορία ξεκίνησε Σάββατο 4 Ιουλίου πρωί με ανάβαση της κορυφής της Καταρακκιάς, διάσχιση οροπεδίου Νιάλας και τελικό προορισμό το χωριό των Αγράφων μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές βλάστησης και τοπίων.  Δεν έχω να πω πολλά λόγια καθώς όλο το 8ωρο της ορειβασίας σκεφτόμουν ότι δεν με παίρνει να κάνω κάποιο σημαντικό λάθος.  Δεν είναι εύκολο πράγμα και σίγουρα δεν είναι για όλους. Αυτό που μου έχει μείνει είναι ότι εκείνη τη μέρα της ορειβασίας ήταν σαν μια συνεχόμενη ταινία περιπέτειας με πολλά mini boss δύσκολα περάσματα που δε σου αφήναν και ιδιαίτερα περιθώρια να χαλαρώσεις. Και κάθε φορά που πέρναγα κάποιο δύσκολο σημείο αναρωτιόμουν αν ήταν πιο δύσκολο από αυτά που έρχονταν ή αν ήταν ένα από τα πολλά απλά. Γιατί ... δεν έχεις και πολλές επιλογές όταν είσαι στο μονοπάτι και έχεις περπατήσει 6 ώρες. Ή θα περάσεις και θα φτάσεις, ή τι άλλο;;; Δεν έχει σταμάτα να ...κατέβω.   Οπότε ναι, σίγουρα η ορειβασία θέλει να έχεις απόλυτο έλεγχο του βάρους σου, ισορροπία και να είσαι σε νοητική κατάσταση να μπορείς να τιθασεύσει κάθε ανατέλων φόβο πριν σε καταβάλει και σε ακινητοποιήσει.  Σκόπιμα δε βάζω φωτογραφίες από τα ...δύσκολα περάσματα, από ετοιμόροππες  "σάρες" (σκηνικά έτοιμα για Φρόντο -Μόρντορ κλπ)










5 Ιουλίου και στον Άγιο Νικόλαο εκδήλωση φορέων και οργανώσεων, συλλόγων ορειβατικών, ορθιθολογικών εταιριών και όλων όσων έχουν ενεργά ευαισθητοποιηθεί για το έγκλημα που ετοιμάζεται.  Πάνω από 500 άτομα δώσαν το παρόν παρά τη βέβαιη πρόγνωση για καταιγίδες (όπως και ήρθαν) που ματαιώσαν αρκετούς που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν ως αυτή την κορφή να πάρουν μέρος.
  









Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο επόμενο κάλεσμα είτε Άγραφα είτε Σύνταγμα ... θα είμαι εκεί!
 


#save_agrafa και βάλτε τα ανεμιστήρια στα εξοχικά σας να τα βλέπετε να τα χαίρεστε και να καμαρώνετε ανάπτυξη και τεχνολογία. Μουσκάρια.
Previous
Next Post »