Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Σκλάβοι της ντοπαμίνης αντισταθείτε!

Ίσως τώρα πια είναι καιρός να το συζητήσει ο κόσμος, δεδομένου ότι πια έχει γίνει αντιληπτή η εξάρτηση στην ντοπαμίνη που λαμβάνει κανείς χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βρίσκει κανείς δωρεάν(?) στο διαδίκτυο.











«Αισθάνομαι τεράστια ενοχή», είχε παραδεχτεί ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος της του Facebook, σε ένα κοινό μαθητών του Στάνφορντ. Απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκμετάλλευση της συμπεριφοράς των καταναλωτών. «Οι βραχυπρόθεσμοι βρόχοι ανατροφοδότησης με βάση τη ντοπαμίνη που έχουμε δημιουργήσει καταστρέφουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας», εξήγησε. Στην ομιλία της Palihapitiya , τόνισε κάτι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς, αλλά λίγοι εκτιμούν πραγματικά: τα smartphone και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που υποστηρίζουν μας μετατρέπουν σε εθισμένα πλάσματα. Ενώ είναι εύκολο να απορρίψουμε αυτόν τον ισχυρισμό ως υπερβολή, πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και τώρα πια νέα συστήματα όπως το Tik Tok  αξιοποιούν τα ίδια νευρικά κυκλώματα που χρησιμοποιούν οι κουλοχέρηδες και η κοκαΐνη για να μας κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στα δίκτυα τους αξιοποιώντας αυτό το χρόνο για κατανάλωση διαφημίσεων.

Θα μου πεις τώρα ότι είσαι ψεκασμένος George, ολα αυτά φτιάχτηκαν για το "καλό" μας. Κι εγώ δε απαντήσω με άρθρα και μελέτες από επιστήμονες γιατί εγώ μπορεί να είμαι "consiracy theoristi" αλλά εσύ είσαι εντελώς ανυποψίαστος για την λειτουργία του κόσμου οπότε καλό είναι να είσαι λίγο περισσότερο ενημερωμένος  (Άρθρο του Harvard μιλά για αυτό ακριβώς ΕΔΩ )   και ποιος ξέρει, ίσως σε κάποια χρόνια όλο αυτό να είναι παρελθόν.
Όπως για παράδειγμα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους γιατί "i can't breathe", ή όπως για παράδειγμα επιβλήθηκαν οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα, τα προσκέφαλα στα καθίσματα.

Κάποια στιγμή όταν ένα κρίσιμο πλήθος ανθρώπων, βγει έξω από το πρόβλημα, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει και ένας κοινωνικός διάλογος για το αν πρέπει να βόσκουμε στον ελεύθερο μας χρόνο μέσα σε αυτές τις ηλεκτρονικές φάρμες ντοπαμίνης.



Previous
Next Post »

2 σχόλια

Click here for σχόλια
κωστας
admin
1 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8:56 μ.μ. ×

ωραια θεματολογια, και ωραιος ο τροπος που εκφραζεσαι.Με τον αθλητισμο δεν ασχολεισαι πια?

Reply
avatar
2 Σεπτεμβρίου 2020 στις 2:18 π.μ. ×

@Κώστας Χαίρομαι που τα βρίσκεις ενδιαφέροντα όσα γράφω. Με τον αθλητισμό ναι, κάνω λίγο jogging και ποδήλατο μόνο αυτό το διάστημα. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αγώνες τριάθλου έχει κάπως κορεστεί μετά από τη συμμετοχή στο Iron τρίαθλο της Ρόδου τον Οκτώμβρη του 18, το 226 Ocean Lava Rhodes. Και η ζωή είναι πολυδιάστατη εξάλλου, έτσι μου έχει αποσπάσει μέρος της προσοχής μου η μουσική ξανά οπότε ο χρόνος μοιράζεται πιο ορθολογικά μεταξύ υποχρεώσεων και ενδιαφερόντων :-)

Reply
avatar