Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Η αξία των πραγμάτων και η αξία του χρόνου μας

Όλα έχουν την αξία τους.

Το θέμα είναι πόσο μας νοιάζει κάτι και αυτό καθορίζει και την αξία του καθώς αυξάνουμε τη ζήτηση του όσο εμείς το «νοιαζόμαστε» να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό.









Είναι ο νόμος της αγοράς. Μια αμείλικτη χωρίς πάθη -ευτυχώς μεταβλητή- συσχέτιση τιμής, προσφοράς και ζήτησης που εφαρμόζεται σε όλα και όλους γύρω μας.

Ένα προϊόν όταν μπαίνει σε αυτό το αξιακό σύστημα έχει εκ των πραγμάτων μια συγκεκριμένη διαθεσιμότητα. Για τα υλικά αγαθά για παράδειγμα η διαθεσιμότητα καθορίζεται από την πληθώρα παραγωγής τους.

Όσο περισσότερο ζήτηση έχει το προϊόν από τους ενδιαφερόμενους τόσο μεγαλώνει και η τιμή του.

Αν το προϊόν προσφέρεται απεριόριστα, η διαθεσιμότητα του δηλαδή είναι μεγάλη, η ζήτηση για αυτό θα φτάσει σε ένα κορεσμό κι από εκεί θα αρχίσει να πέφτει συνεχώς πλησιάζοντας το μηδέν. Κάτι που εν τέλει θα είναι και η αξία του μέχρι να αντιστραφεί η διαδικασία αυτή με τη δημιουργία έλλειψής του από την αγορά. («Θα σου λείψω και θα κλαις» που λέει το άσμα)

Και τι είναι αυτό που έχει μεγάλη αξία τελικά; Κάτι στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση η αποκτούμε πολύ δύσκολα πρόσβαση.
Για εμάς εδώ που ζούμε στην μια άκρη του επιπεδογήινου πιάτου (δεν είμαι κι αστροναύτης να έχω πάει τόσο ψηλά και να δω με τα μάτια μου πως όντως ζουμε σε σφαιρική γη), η Χαβάη που βρίσκεται από την άλλη πλευρά είναι «άπιαστο όνειρο». Για τους Αμερικάνους που μένουν δίπλα της, είναι απλά ένα θέρετρο αναψυχής που φτάνουν σε 6 ώρες πτήσης. Συνεπώς η μη προσβασιμότητα ανεβάζει τη Χαβάη ως προορισμό στο αξιακό σύστημα.
Και το ίδιο γίνεται με προϊόντα, σπάνια τεχνουργήματα, μοναδικά έργα τέχνης αλλά και ανθρώπους που έχουν ένα πεπερασμένο χρόνο να διαθέσουν και φυσικά την επιλογή του διαμοιρασμού της προσοχής τους.

Και ο χρόνος; Έχει κι αυτός αξία;

Ο χρόνος κι αν είναι πολύτιμος καθώς κανείς δεν μπορεί να τον παράξει παρά μόνο να κάνει χρήση του όσο του δίνεται το δικαίωμα να ζει και να τον απολαμβάνει...

Δεν ακούμε συνέχεια «δεν προλαβαίνω το Χ, δεν θα βρω ευκαιρία για το Ψ, δεν έχω αρκετό διαθέσιμο χρόνο»;
Σίγουρα. Ποιος έχει τόσο που να του περισσεύει; Κανένας. Η μάλλον όσοι έχουν χρόνο δεν έχουν αρκετή φαντασία για το τι να κάνουν στο χρόνο τους και τελικά να ξεμείνουν κι αυτοί. Ο χρόνος μας λοιπόν, είναι πεπερασμένο αγαθό καθώς η κάθε μας μέρα έχει 24 ώρες χρόνο. Κυρίαρχο ποσοστό του χρόνου πηγαίνει σε ξεκούραση, εργασία, υποχρεώσεις και ένα μικρό κομμάτι ίσως απομένει για προσωπική επένδυση σε ότι μας ευχαριστεί.

Συνεπώς ... για μένα ο χρόνος μας είναι ένα από τα αγαθά που πρέπει να μοιράζουμε με φειδώ. Όπου αξίζει.

Ας δώσω δυο παραδείγματα σπατάλης χρόνου
Α. Φίλοι που βγαίνετε για καφέ και είναι στο κινητό τους για παράδειγμα κάθε λίγο και λιγάκι. Ήμαρτον, escape from Cell Prison, λέμε!
Β. φίλοι που θες να τους δεις να τα πείτε, να επανασυνδεθείτε καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας στη τσιμεντούπολη είναι εξοντωτικοί αλλά καλούν άλλους δυο και κοιτάζουν και το κινητό τους παράλληλα. Προφανώς δεν εκτιμούν ότι ο χρόνος που επενδύεις για να είσαι εκεί μαζί τους είναι κάτι ... πεπερασμένο και σίγουρα δεν είναι δεδομένο.

Και να κλείσω με τη διαπίστωση ότι όπως έγραφα αρχικά, ούτε ο χρόνος ως ποιοτικό αγαθό γλυτώνει από την «αμείλικτη χωρίς πάθη -ευτυχώς μεταβλητή- συσχέτιση τιμής, προσφοράς και ζήτησης που εφαρμόζεται σε όλα και όλους γύρω μας.»

Ας τον χρησιμοποιήσουμε σοφά τον χρόνο μας γιατί κάθε τικ τακ του ρολογιού είναι ένας κόκκου άμμου στην κλεψύδρα.


προσθήκη 04-02-2018

Λιγες μέρες αργότερα μετά τη συγγραφή της ανάρτησης έπεσα σε αυτό το βίντεο που μιλά για την Αξία του χρόνου και φυσικά δεν γίνονταν να μη το συμπεριλάβω.
Enjoy and think again!

Previous
Next Post »

1 σχόλια:

Click here for σχόλια
ahmedseo
admin
2 Ιανουαρίου 2023 στις 12:44 μ.μ. ×

تعد عملية تكميم المعدة بالمنظار من أهم جراحات السمنة وانتشارها ، لما لها من قدرة كبيرة على التخلص من السمنة ، وتعتبر الحل الأمثل في حالة عدم تحقيق النتائج المتوقعة من خلال الحمية والتمارين الرياضية ، وبنتائج فعالة. التي يوفرها هذا الإجراء ، ولكن اتباع تعليمات الطبيب والنظام الغذائي هو سر النجاح.

Congrats bro ahmedseo you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar