Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Λίμνες, ομίχλη και το τέρας του Λόχνες!

        Ένα από τα μαγευτικότερα σημεία της Σκωτίας που αξίζει να επισκευτεί κανείς είναι οι λίμνες της. Όσο φημίζεται για το ουίσκι και τα Highlands που όντως είναι κι αυτά θαυμαστά άλλο τόσο υπέροχες είναι οι λίμνες της.







 Βέβαια ο καθένας έχει άλλα γούστα και είναι κάτι υγιές γιατί αλλιώς θα ήταν τόσο βαρετό να έχουμε όλοι την ίδια αίσθηση και εντύπωση για όλα.  Ποικιλία λοιπόν. Άλλος ενθουσιάζεται από βραχοτόπια, άλλος από ζούγκλες, άλλος από σιδερένιους υαλοστόλιστους ουρανοξύστες κι άλλος από κατάφυτους πράσινους λόφους που αγκαλιάζουν μακρόστενες λίμνες με παλιά κάστρα και μαρίνες στις όχθες τους.

        Μετά το ταξίδι στη Σκωτία δηλώνω ότι πλεον ανήκω στη τελευταία κατηγορία. Το είχα ακούσει ότι είναι πανέμορφα και είναι από τα μέρη που  μένει απλά να τα δεις από κοντά για να τα λατρέψεις. Οι Σκωτσέζοι που λέτε, χρησιμοποιούν τις λίμνες με πολλαπλούς τρόπους. Για βιοποροστικούς λόγους, για τουριστικούς, για αθλητισμό και για δραστηριότητες αναψυχής. Ταξιδεύοντας δίπλα στις λίμνες βλέπεις ψαράδες, κωπηλάτες, πεζοπόρους, σκηνές στημένες δίπλα στη λίμνη μέσα σε πρασινάδες, παρέες να απολαμβάνουν το αφέψημα τους σε κάποια βεράντα παραλίμνιου public house, (γνωστά πια ως Pub), η να κάνουν  τη βόλτα τους με το σκάφος τους στα πράσινα νερά των λιμνών.

          Να μη ξεχάσω να αναφέρω και τους λάτρεις της κρυπτοζωολογίας που μαζεύονται στις λίμνες. Γνήσιοι ρομαντικοί τύποι και ίσως και λίγο φαντασιόπληκτοι θα έλεγε ο κάθε ένας "φυσιολογικός",  ψάχνουν με βάρκες, στήνουν καρτέρι με φωτογραφικό εξοπλισμό και τρίποδα σε λόφους δίπλα από τη λίμνη του Λόχνες (Loch Ness εξού και Nessie το συμπαθέστατο τερατάκι) με το χέρι στο κουμπί έτοιμοι να το πατήσουν και να μείνουν στην ιστορία στην επόμενη εμφανιση του τέρατος. Αλλά γιατί όχι? Αν δε ψάχνεις κάτι πως αυτό θα βρεθεί? Με τύχη μόνο, τίποτα δε γίνεται. 

        Υπάρχει ολόκληρο μουσείο για το τέρας του Λόχνες στο Fort Augustus και οι ντόπιοι έχουν τραβήξει το διεθνή ενδιαφέρον και έχουν δημιουργήσει τουρισμό από το μηδέν με αυτό το μυστιριώδες τερατάκι. Και όλο το κλίμα με την ομίχλη που κάνει το παιχνίδισμα και μια εμφανίζει και μια κρύβει κάποια σημεία στις λίμνες, ο μουντός καιρός και οι παρατεταμένες βροχερές μέρες... όλα αυτά συνθέτουν ένα κλίμα που μόνο μυστήριο θα μπορούσε να εγείρει...   Όχι ότι δεν έχει ήδη ενδιαφέρον η περιοχή τουριστικά με τα υπέροχα μεσαιωνικά της κάστρα. Άλλα ολόκληρα σε εξαίχουσα κατάσταση κι άλλα σε ερείπια όπως τo Urquhart.

         Αλλά ας επιστρέψω στις λίμνες. Αυτές είναι το κύριο θέμα της ανάρτησης, για το τερατάκι θα σας τα πω και άλλη φορά. Οι Σκωτζέζοι έχουν πλατύνει και βαθύνει τα φυσικά κανάλια που τις συνδέουν και πλεον από αυτά τα κανάλια περνάνε μηχανοκίνητα αλλά και ιστιοπλοικά σκάφη με τα οποία μπορεί να περιηγηθεί κανείς από  λίμνη σε λίμνη. Και επειδή η γή δεν είναι επίπεδη και κάποιες λίμνες βρίσκονται σε μεγαλύτερο ύψος έχουν κατασκευάσει διώρυγες με χωρίσματα τα οποία "σηκώνουν" ή "κατεβάζουν" τα πλοιάρια κάποια μέτρα σε κάθε δεξαμενή με τη τεχνική των συγκοινωνούντων δοχείων και τελικά τίποτα δε σε σταματά από το να ξεκινήσεις τη βόλτα σου από το Oban και τη Loch Linche και να καταλήξεις στο Inverness τη πρωτεύουσα των Highlands διασχίζοντας τη Loch Linnhe, τη Loch Lochy και τη Loch Ness... 

Περισσότερα λόγια είναι κουραστικά οπότε αφήνω τις εικόνες να σας ταξιδέψουν...





Ο γλύκας και τα παπάκια







Η διώρυγα στο Fort Augustus



Κάστρο Urquhart


                                               Παρατηρητήριο με θέα τη λίμνη Loch Ness

Previous
Next Post »

2 σχόλια

Click here for σχόλια