Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Time Management. Πως προλαβαίνω να κάνω τα πάντα





Είναι συχνό ερώτημα από πολλούς.

"Πως προλαβαίνεις να χωρέσεις τα πάντα στο πρόγραμμά σου;"  Πόσες ώρες είναι το 24ώρο σου... επιτέλους, George;














Ακούγεται σαν αστείο το "προλαβαίνω να κάνω τα πάντα".
Και είναι. Απαισιόδοξο ελαφρώς αλλά είναι η ρεαλιστική άποψη που έχω για το θέμα χρόνος από το 2011 που το ποδήλατο ξαναμπήκε στη ζωή μου και ακολούθησε το τρέξιμο, το κολύμπι και τώρα ..κι ο χορός.


Δεν γίνεται μοναδικέ μου αναγνώστη, δε χωράνε τα πάντα στο πρόγραμμα κάποιου ανθρώπου. Δεδομένου ότι έχουμε όλοι 24 ώρες στο 24ωρο μας, έχουμε όλοι 7 μέρες ανά εβδομάδα το μόνο που αλλάζει είναι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις μας.
Μόνο αυτό καθορίζει τον ελεύθερο χρόνο, το πόσο ήδη γεμάτο πρόγραμμα έχει κανείς από "ανελαστικές" υποχρεώσεις.

Και ποιες είναι αυτές;
  • Η εργασία αλλά και ο χρόνος μετακίνησης από και προς αυτήν. (Σε νεαρότερες ηλικίες όπου εργασία βάζουμε.. βασική εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια εκπαίδευση κλπ)
  • Οικογένεια. Η οικογένεια για όσους έχουν σχηματίσει δικιά τους οικογένεια με την έννοια ότι τα παιδιά είναι ιδανικό να μεγαλώσουν και να έχουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς και να μη μεγαλώσουν στον αυτόματο πιλότο "tv". Σαφώς θα μπορούσε κανείς να έχει οικογένεια αλλά να μην ασχολείται 
  • Δουλειές σπιτιού. Σίγουρα δε γίνονται μόνες τους οι δουλειές. Το έχω δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα. Καθαριότητα, συγύρισμα, ρούχα, τις εξω-οικιακές αποστολές όπως σουπερ μάρκετ, λογαριασμοί, αγορές... όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους. (Για να προλάβω τις αντιδράσεις χωρίς να κλέβω εντυπώσεις, η σχέση μου με το σπίτι έχει να κάνει με τις εισαγωγές και εξαγωγές. Input output. Ψώνια μπαίνουν, σκουπίδια βγαίνουν. Αυτό είναι στα θετικά του να έχεις ένα πιο οργανωτικό ενήλικα στον ίδιο σπίτι με σένα)
  • Ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις του κύκλου μας. Γιορτές, γενέθλια, πάρτι, χοροεσπερίδες, γάμοι, βαφτίσεις, κηδ.. τοκ τοκ χτύπα ξύλο.

Ξέχασα κάτι; Ναι, τον απαραίτητο ημερήσιο χρόνο ύπνου/ανάπαυσης αλλά και αυτοφροντίδας.

Άρα τι μένει σε μια μέρα ενός φυσιολογικού καθημερινού ανθρώπου αν κοιμηθεί, εργαστεί και κάνει τα της ημερήσιας ρουτίνας του;

Λογικά, λογικά πάντα λέω, μένουν περίπου .. δύο ωρες; τρεις ώρες; Δε νομίζω περισσότερες.

Εκεί κάπου νομίζω φαίνεται η διαφορά της διαχείρισης χρόνου. Στο πως θα εκμεταλλευτείς τον ελεύθερο σου χρόνο. Στο πως διαχειρίζονται αυτόν τον χρόνο και τις προτεραιότητες βάζουν. Άλλος επιλέγει να διαβάζει βιβλία και να ταξιδεύει μέσω αυτών, άλλος να καίει το χρόνο του και να ψυχαγωγείται παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, άλλος να παρακολουθεί ταινίες/σειρές. Μετά στα πιο δημιουργικά  και άλλοι να περνούν πιο δημιουργικά το χρόνο τους γράφοντας, φτιάχνοντας, κατασκευάζοντας και αλληλεπιδρώντας με άλλους ανθρώπους.


Οπότε... για κάποιον δέσμιο του χρονοδιαγράμματος του, το να επιλέξει να κάνει τρίαθλο σημαίνει αυτόματα ότι αυτό θα πρέπει να αντικαταστήσει άλλα πράγματα και να το κάνει από πάθος, χόμπι πέρα από την σωματική άσκηση.

Υποθετικά ας μιλήσω για μια ενδεχόμενη συμμετοχή κάποιου σε ένα half iron αγώνα.


Πως μπορεί να χωρέσουν 15 ώρες προπόνησης στο πρόγραμμα του μαζί με τις εξτρά ώρες του να πάει για προπόνηση να επιστρέψει  από αυτή (χρόνος μετακίνησης), να μπανιαριστεί και να φροντίσει/καθαρίσει και τον εξοπλισμό σου ώστε να είναι έτοιμος για την επόμενη προπόνηση;


Το μόνο που θα μπορούσε να δουλέψει για μένα είναι προπονήσεις μέσα στο σπίτι/μπαλκόνι/ταράτσα ή πολύ κοντά στο σπίτι. 

Ποδήλατο στο προπονητήριο. Όσο και ωραίες να είναι οι προπονήσεις σε ανοικτό αέρα, όταν κατοικοεδρεύεις σε ένα μη φιλικό για ποδηλασία περιβάλλον πρέπει να μετακινηθείς αλλού για να κάνεις τη προπόνηση σου. Απόλυτα ασφαλές περιβάλλον θα ήταν ο αεροδιάδρομος του παλιού αεροδρομίου, ο δρόμος γύρω από το κοπηλατοδρόμιο και κάπου υπήρχε ένα ωραίο σχέδιο για ανάπλαση των παλιών σίδηρογραμμών απο Αγίους Αναργύρους ως Λαύριο για προπονήσεις μεγάλων αποστάσεων αλλά δεν έχω ακούσει κάποιο νεότερο. :-/


Τρέξιμο. Εφόσον δε πρόκειται να αγοράσω δίαδρομο για το σπίτι καθώς θα καταλαμβάνει ένα σταθερό όγκο σε κάποιο δωμάτιο, μου φαίνεται κάπως χαζή επένδυση όταν έχουμε το Άλσος του Αιγάλεω δέκα λεπτά μόλις μακριά θα αρκεστώ στο ..Urban Run. Αστικό τρέξιμο. Τρέξιμο στους δρόμους. Το ζέσταμα ξεκινά από το σπίτι βγαίνοντας από τη πόρτα, έπειτα στο άλσος ξεκινώ το τρέξιμο και η αποθεραπεία γίνεται περπατώντας ως το σπίτι.

Κολύμπι. Κολυμβητήριο κι ας κοστίζει η συμμετοχή, δεν υπάρχει χρόνος για μετακινήσεις στη θάλασσα για προπονήσεις με στολή. Ίσως επιλεκτικά κάποιο ΣΚ αλλά πάλι θα είναι μια guest εμφάνιση για κολύμπι ανοικτής θάλασσας περισσότερο για να συνηθίσω την αίσθηση της στολής και πάλι.




Οι άλλοι πως προλαβαίνουν;   Ας σχολιάσουν τα "μυστικά" τους όσοι θέλουν να τα μοιραστούν.
Previous
Next Post »

2 σχόλια

Click here for σχόλια
14 Φεβρουαρίου 2018 στις 4:23 μ.μ. ×

Αν έχεις παιδιά που πάνε σε απογευματινές δραστηριότητες μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν ακριβώς τον χρόνο. Για έμενα έτσι βγαίνουν 4ωρες προπόνησης τρεξιματος την εβδομάδα!

Reply
avatar
16 Φεβρουαρίου 2018 στις 8:59 π.μ. ×

Αντρέα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο κάνω 45 λεπτά τρέξιμο 1 φορά την εβδομάδα. Για ότι άλλο πρέπει να κοιμηθούν...

Reply
avatar