Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Facebook & Instagram Unplug - Τέλος εποχής




Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και αποφάσισα ότι πρέπει να βγάλω τη πρίζα σε κάτι που είναι σχεδιασμένο να μην το νικάς, είναι σχεδιασμένο να βυθίζεσαι όλο και περισσότερο σε αυτό όσο το χρησιμοποιείς, το facebook.








Τόσο οι γνωστοί που είναι εκεί μέσα όσο και η πληθώρα πληροφοριών ταξινομημένες κοινότητες και σελίδες σου δίνουν πράγματι πρόσβαση σε πληροφορίες που αλλιώς θα έπρεπε να ψάξεις αλλού να βρεις και ίσως να μη μπορείς τελικά να βρεις.  Ειδικά όταν η πλειοψηφία του κόσμου έχει εγκλωβιστεί εκεί και φτιάχνει εκεί online κοινότητες , οι πληροφορίες δεν καταγράφονται σε άλλες ανεξάρτητες κοινότητες όπως τα θεματικά forum που έχουν ανεξάρτητο domain αλλά και ετήσιο κόστος συντήρησης.


Μα είναι δωρεάν σου γράφει το Fb όταν γράφεσαι, και πάντα θα είναι δωρεάν.
Το fb όπως το youtube, το ebay, το airbnb αλλά και το uber εφαρμόζουν το μοντέλο του κοπανιστού αέρα κερδοσκοπώντας χωρίς να παράγουν τα ίδια κάτι πέρα από το να βάζουν όρους και αστυνόμευση. Οι χρήστες στο fb βάζουν όλη την ουσιαστική και μη πληροφορία, οι χρήστες του youtube βάζουν τα βίντεο, οι πωλητές βάζουν τα αντικείμενα για πώληση στο ebay, οι ιδιοκτήτες στο airbnb βάζουν τα ακίνητα για μίσθωση, οι οδηγοί γίνονται ταξιτζήδες κάνοντας τα αμάξια τους ταξί στο uber.


Και γιατί είναι δωρεάν λοιπόν το fb?


Μα επειδή το προϊόν προς διάθεση είμαστε εμείς κι ο χρόνος μας.


Το επιχειρηματικό μοντέλο στο facebook, στο youtube και σε μια σειρά από ανάλογα κολοσσιαία δίκτυα βασίζεται στην οικονομία του χρόνου που σημαίνει ότι όσο περισσότερο το χρησιμοποιείς, τόσες περισσότερες διαφημίσεις προβάλει και πληρώνεται για αυτές.  Αντίστοιχα ενισχύεται το καταναλωτικό μοντέλο  ωθώντας του θεατές τους να ποθούν περισσότερα αγαθά τα οποία θα σχεδιάσουν να αποκτήσουν και τελικά θα αποκτήσουν. Πιθανό και πολλοί από αυτούς μην έχοντας τα χρήματα να οδηγηθούν σε επικίνδυνες καταναλωτικές συμπεριφορές και να αγοράσουν κάτι πανάκριβο με πολλές δόσεις που όσο κι αν φαίνεται απλό, είναι άγνωστο αν θα έχουν τη δυνατότητα σε μερικούς μήνες να ανταποκριθούν σε αυτές τους τις νέες υποχρεώσεις.

    
Όμως όλα τα μεγάλα social είναι φτιαγμένα ώστε να σε κρατάνε καθηλωμένο, να κοιτάς τη συσκευή σου κάθε λίγο για ενημερώσεις μέχρι να είσαι ολότελα εθισμένος.  Ολόκληρες ομάδες ψυχολόγων εργάζονται προκειμένου να εκμεταλλευτούν (mind hacking) όλες τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να σε κρατήσουν εκεί.

   Μια από τις απαράδεκτες τεχνικές για να σε κρατάει εκεί είναι η ελεγχόμενη ροή των ειδοποιήσεων.  Ενώ θα περίμενες ότι ανοίγοντας το Fb το βράδυ θα έβλεπες 5-10 ειδοποιήσεις μαζεμένες, σου δίνει 3-4 και έπειτα από λίγα λεπτά εμφανίζει μια ακόμη. Σου εμφανίζει ότι ο τάδε έκανε ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση σου πριν ...2 (!!!) ώρες. Έπειτα από 1 λεπτό σου παρουσιάζει ότι ο τάδε άγνωστος έκανε like σε σχόλιο σου πριν ...ώρες.
Θέλω να πω ότι δε σου παρουσιάζει τα γεγονότα όπως έχουν συμβεί μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά για να εξομοιώσει ότι όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο σου εμφανίζει γεγονότα του παρελθόντος σταδιακά ώστε να μείνεις εκεί και να ανοίγεις κάθε λίγη ώρα τις ειδοποιήσεις σου.

Αυτή η δόλια πρακτική είναι μια απαράδεκτη πρακτική που εκμεταλλεύεται το φόβο που έχουμε για να χάσουμε τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν. Ο ψυχολογικός αυτός όρος λέγεται Fear of Missing Out και περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ.



"FOMO is basically increased and pervasive anxiety or apprehension of missing out on social events or experiences that others are perceived to be having. Sadly, FOMO leads to a compulsive desire to stay connected with other people's lives online."


Για τους οπτικούς τύπους, εδώ ο GURU εξηγεί πως μπορεί κάποιος να απομακρύνει αυτό το φόβο


Ομολογώ πως δίστασα πολύ αλλά και ανέβαλα πολλές φορές να πάρω αυτή την απόφαση καθώς έχοντας φτιάξει και υποστηρίξει κάποιες σελίδες αλλά και μικρές κοινότητες νιώθω ότι πολύ κόπος πάει χαμένος.   Όμως όχι, για τότε που με απασχολούσαν όλα αυτά, ήταν μια χαρά και είχαν το νόημα τους. Πλέον τα νιώθω ως βάρη που με κρατούν δέσμιο παρελθοντικών αποφάσεων.  




Σε μια παλιότερη ανάρτηση "Είναι τα Social Media μια από τις μορφές του Θηρίου;" έγραφα για το πως επηρεάζουν τη ζωή μας καταστρέφοντας τη συνοχή της φυσικής κοινωνίας.  Ακόμη και πρώην διευθυντικά στελέχη της ομάδας ομολογούν ότι νιώθουν ενοχή για τη δημιουργία ενός τέρατος που απειλεί την κοινωνία

Το θέμα με είχε απασχολήσει φυσικά και στο παρελθόν καθώς έκανα μια σημαντική απόπειρα μείωσης χρήσης του fb   αλλά και ολοκληρωτικής αποχής όπως έγραφα εδώ.  






Η λύση είναι όμως  αυτή :








Και όσο για τα οφέλη σε χαμένο χρόνο κάθε μέρα η απάντηση έρχεται με ένα απλό πολλαπλασιασμό :    365* ώρες fb ανά ημέρα.     Ακόμη κι αν κάποιος κάθεται μόνο μια ώρα τη μέρα κοιτάζοντας τα group του, το timeline, αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο έχει περάσει αποκλειστικά 365/24 =  ...15 μέρες και 5 ώρες.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Ποιος ενεργός χρήστης του Fb καταναλώνει μια ώρα μόνο?

Αυτό εννοούσα στην αρχή λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένο να μην το νικάς αλλά να βυθίζεσαι όλο και περισσότερο σε αυτό όσο το χρησιμοποιείς.


Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το instagram ως επιχειρηματικό παρακλάδι του Fb που πλέον ανήκει στο fb και αποτελεί ένα εναλλακτικό μέσο για να αποσπάσει την ενέργεια, την προσοχή αλλά και το χρόνο σου.
Previous
Next Post »