Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Δυο νεκρά Vivosmart

Ας ξεκινήσω δηλώνοντας λάτρης των προιόντων Garmin. Χρησιμοποιώ μια συσκευή Garmin Edge 500 δυο χρόνια στη ποδηλασία και ένα ρολόι 310xt ένα χρόνο στο τρέξιμο και στο κολύμπι με μηδενικά προβλήματα.

Οπότε το Vivosmart ήρθε να συμπληρώσει την μαραφετοσυλλογή ως εικοσιτετράωρος δραστηριοτητογράφος 




Όμως 40 μέρες μετά την αντικατάσταση του πρώτου Vivosmart που άντεξε 8μιση μέρες χρήσης, και η δεύτερη συσκευή αποφασίζει να σταματήσει να λειτουργεί. Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια περίεργη / ασυνήθιστη / μη ενδεδειγμένη χρήση από μέρους μου. Ας το διευκρινήσω αυτό. 

Οπότε επιστράφηκε στο μαγαζί και στάλθηκε για έλεγχο/επισκευή στην αντιπροσωπεία της Garmin.

Τόση γκαντεμιά ; Να μου ψοφάει το ένα μετά το άλλο;

Η αντιπροσωπία αποφάνθηκε ότι η συσκευή χρήζει αντικατάστασης και προτείναν να στείλουν το νεότερο μοντέλο Vivosmart HR !!! Φυσικά δέχτηκα και αναμένω τη νέα συσκευή ελπίζοντας να σταματήσει εδώ η γκαντεμιά αυτή.

Τωρα σχετικά με τη χρήση της συσκευής όλες αυτές τις 40 μέρες. Μετά από ελάχιστες μέρες απενεργοποίησα την οθόνη ειδοποιήσεων ακινισίας. Ξέρω ότι είμαι ακίνητος βρε! Το λέω ταβανοσκόπηση η αποσύνθεση στον καναπέ ή απογευματινή σιέστα! Οπότε 

Έπειτα απενεργοποίησα και το Bluetooth ώστε να μη φτάνουν τα smart notifications κάτι που ενεργοποιούσε την οθόνη κάθε λίγο και μείωνε τη δειάρκεια της μπαταρίας στις 4 από 7 μέρες. Τα notifications λειτουργούσαν μόνο για τα Αγγλικά μηνύματα οπότε δεν είχε νόημα να βλέπω σωστά κάποια notifications και για τα υπόλοιπα  να μη βγάζω νόημα.

Αυτό που βρήκα εκπληκτικά χρήσιμο ήταν τα music controls που μπορούσα να αλλάζω να αλλάζω τραγούδι στο playlist του τηλεφώνου κατά τη δειάρκεια του τρεξίματος. Κι αυτό γιατί το τηλέφωνο το φορούσα με μια ζώνη μπράτσου κάνοντας δύσκολο το χειρισμό του εν κινήσει και πόσο μάλλον στο τρεξιμο. 


Εκτός όμως από τη συσκευή αυτή καθ'αυτή υπάρχει και η εφαρμογή για κινητά της Garmin, το Connect mobile  που μπορείς να βλέπεις συγκεντρωτικά και πιο αναλυτικά αποτελέσματα μετά από κάθε συγχρονισμό με το Vivosmart. 


Ακολουθεί η μηνιαία αναφορά βημάτων. Με κίτρινο οι μέρες που έχει επιτευχθεί ο στόχος. Μια ημέρα που έχει εκτοξευτεί η κίτρινη γραμμή ήταν η μέρα του ....ημιμαραθωνίου Αθήνας οπότε δεν ήταν μια φυσιολογική ημέρα εκ των πραγμάτων. Οι μερες που έκανα ενα δεκάρι τρέξιμο  είναι επίσης αρκετά πάνω από το στόχο ενώ τις απλές μέρες που έβγαινα για ένα 5km τρέξιμο ήμουν ακριβώς στο στόχο ή ελάχιστα παραπάνω.

Ένα πρόβλημα που βλέπω σε όλο αυτό είναι ότι με το να κάνω δυο μικρές προπονήσεις τρεξίματος 5km και μια 10+ km κάθε ΣΚ ανά εβδομάδα, ξεπερνώ πολύ το επιθυμητό στόχο, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμόζει και η συσκευή τα βήματα ωθώντας - θέτοντας νέο στόχο για την επόμενη ημέρα. Περίπου 50-100 βήματα παραπάνω. Βεβαια αυτό αθροίζεται όσο περνούν οι μέρες και ενώ είχα ξεκινήσει τη πρώτη μερα με στόχο ημέρας 7500 βήματα τώρα τελευταία έφτασα στα 9500 βήματα κάτι που τελικά δε φτάνω που να κάνω τούμπες τις απλές μέρες που μένω όλη μερα στο σπίτι.

Ένα άλλο σημείο τώρα. Τον τελευταίο καιρό κάνω προπονήσεις για τρίαθλο δηλαδή ποδήλατο και κολύμπι εκτός του τρεξίματος. Ναι, ξέρω τι θα σκεφτείς. Ένα άθλημα δεν μου είναι αρκετό;;;

Όπως και να έχει δε μπορεί να κάνω δυο ώρες ποδήλατο ή μια ώρα κολύμπι και επειδή δε καταγράφονται οι κινήσεις του ποδηλάτου ή της κολύμβησης να φαίνεται ότι δεν πιάνω το στόχο της ημέρας.
Νομίζω θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος άλλος ομογενοποιημένος στόχος που να αντλεί στοιχεία και από άλλου τύπου καταγραφές από έτερες συσκευές πέρα από τα καθαρά βήματα. 

Οπότε κάπου χάνει την αξία του αυτή η μέτρηση και αυτή η στοχοθεσία για εμένα προσωπικά. 






Η λιγότερο δραστήρια ημέρα είναι η Δευτέρα κάτι που είναι αλήθεια δεδομένου οτι είναι η επόμενη ενός long run και δε έκανα ποτέ τρέξιμο ή περπάτημα την επόμενη μέρα.









Και τέλος μου εμφάνισε μια άλλη αναφορά σε σχέση με το που βρίσκομαι σε σχέση με το μέσο άτομο της ηλικίας και του φύλου μου. Βέβαια δε λέει αν το δείγμα ατόμων είναι από άτομα που χρησιμοποιούν activity tracker που σημαίνει είναι σε μια διαδικασία να κάνουν περισσότερα, είναι αθλητικοί ή όχι. Πολύ αόριστη αναφορά νομίζω.



Η γενική μου εντύπωση, πέρα από τη δυσλειτουργία των δυο συσκευών, είναι ότι γενικά είναι μια ωραία συσκευή για να παρακολουθείς και να καταγράφεις τη φυσική σου  δραστηριότητα και να την αυξάνεις σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου. Εμένα τουλάχιστον με βοηθά το να βλέπω τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και να θέτω νέους στόχους για το επόμενο διάστημα. 
Previous
Next Post »