Life is too short to wait. Live Today!

Life is too short to wait. Live Today!

Quadropolis - Days Of Wonder - Επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής


QUADRO POLiS  by  Days Of Wonder

Επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής


Μεταξύ άλλων, μια καλή ευκαιρία να ακονίσουμε λίγο το μυαλό, να δοκιμάσουμε τη στρατηγική μας και να διασκεδάσουμε με φίλους!
















QUADRO POLiS!!!



Παιχνίδι επιτραπέζιο κατασκευής πόλης. Ένα παιχνίδι τεσσάρων γύρων στο οποίο χτίζεις τη πόλη στο ταμπλό σου, παίρνοντας πλακίδια και τοποθετώντας τα ανάλογα.















Σε κάθε γύρο χρησιμοποιείς 4 αρχιτέκτονες για να αντλήσεις ένα καρτελάκι κτηρίου από τη κεντρικό ταμπλό και να το τοποθετήσεις στο ταμπλό της πόλης σου. 









Τα καρτελάκια που μπαίνουν στο κεντρικό ταμπλό στην αρχή του κάθε γύρου ανακατεύονται, τοποθετούνται με τη σειρά ανάποδα και στο τέλος αφού αφαιρεθούν κάποια από αυτά, αναλόγως του αριθμού των παικτών, τα αναποδογυρίζουμε στη κανονική τους πλευρά και ξεκινάμε.





















(Αναπογύρισμα των καρτών αφού αφαιρεθούν κάποιες ανάλογα τον αριθμό παικτών)




Ο πρώτος γύρος είναι εύκολος  αλλά καθώς όσο προχωρά το παιχνίδι οι δυνατότητες τοποθετήσεων λιγοστεύουν.







 Κι αυτό γιατί οι αρχιτέκτονες σου έχουν αρίθμιση ένα ως τέσσερα και μπορείς να αντλήσεις το πρώτο ως το τέταρτο καρτελάκι από το κεντρικό ταμπλώ από κάποια ελεύθερη πλευρά. (που δεν έχει ήδη τοποθετηθεί άλλος αρχιτέκονας δηλαδή). 



Και αφού το αντλήσεις, φυσικά να το τοποθετήσεις στο δικό σου ταμπλό σε αντίστοιχη θέση που επιτρέπεται. Υπάρχει λοιπόν σήμανση με το ποιες θέσεις μπορεί να τοποθετήσει ο αρχιτέκτονας σου με τον αριθμό 1, 2, 3, ή 4.



Στην εικόνα φαίνεται η αρχή του παιχνιδιού στον πρώτο γύρο. Οι καρτέλες των πόλεων των παικτών είναι άδειες ενώ στο κεντρικό ταμπλό έχουν τοποθετηθεί τυχαία καρτέλες διάφορων τύπων κτηρίων.






Ποιά είναι τα κτήρια του QUADRO POLiS ?




Πολυκατοικίες, μαγαζιά, δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, εργοστάσια και λιμάνια. Το καθένα με το δικό του χρώμα.














Όπως είπα, ο πρώτος γύρος είναι εύκολος αλλά κάθε επόμενος δυσκολεύει εκθετικά.
Δεν είναι το παιχνίδι απλά : "πήρα και τοποθέτησα”.

Πρέπει να σκεφτείς το ΤΙ θα πάρεις και ΠΟΥ θα το τοποθετήσεις φυσικά καθώς πρέπει να συγκεντρώσεις πόντους νίκης. Κι αυτοί ορίζονται με κάποιοες συνθήκες.

Για παράδειγμα συνεχόμενα λιμάνια δίνουν εξτρά πόντους. Κατοικίες η μια πάνω στην άλλη δίνουν εξτρά πόντους. Ένα πάρκο ανάμεσα σε κατοικίες δίνει εξτρά πόντους. Βιομηχανίες δίπλα σε εμπορικά καταστήματα δίνουν εξτρά πόντους.









Σαν να μην έφταναν αυτά τα πάρε βάλε έχεις όμως να παλέψεις και με τους πόρους που δίνουν ή απαιτούν οι καρτέλες κτηρίων.

Ευτυχώς υπάρχουν μόνο δυο resources. Ενέργεια και άνθρωποι. Κάθε καρτελάκι δίνει ένα από τα δυο resources αλλά χρειάζεται συνήθως το άλλο για να ενεργοποιηθεί.















Αφού ξεκινήσει το παιχνίδι, παίζουν όλοι με τη σειρά τους τοποθετώντας διαδοχικά αρχιτέκτονες περιμετρικά στο κεντρικό ταμπλό αντλώντας κάρτες κτηρίων που μετά πρέπει να τοποθετήσουν στη καρτέλα της πόλης τους.  
Προσοχή όμως.   Στο σημείο στο οποίο αντλείται τελευταία κτήριο τοποθετείται ένα μαύρο πιόνι αποτρέποντας στη γραμμή και τη στήλη που βρίσκεται να πάρουν κάρτες κτηρίων ο επόμενος παίκτης.

Έτσι μπορεί να γίνουν επιλογές που θα δυσκολέψουν/ματαιώσουν τα σχέδια του επόμενου αντιπάλου μας. Αν για παράδειγμα κάποιος μαζεύει τις καρτέλες με τα λιμάνια, θα ήταν μια ας πούμε "χαλάστρα" το να πάρουμε κάτι από στήλη/γραμμή που βρίσκεται καρτέλα λιμανιού και να τον αποτρέψουμε από το να πάρει αυτή που θέλει και να πάρει προβάδισμα πόντων.





Νίκη. Ποιος νικά?


Στην αρχή σαν αρχάριος στα πρώτα παιχνίδια ήταν λίγο δυσδιάκριτο το ποιός θα νικούσε καθώς έπρεπε να γίνει η καταμέτρηση των πόντων για τις τοποθετήσεις κτηρίων στο ταμπλό μας.  




Οι πόντοι νίκης αλλά και οι συνδιασμοί για να κάνει καλύτερους συνδιασμούς και να κάνει πιο αποτελεσματικές τοποθετήσεων βρίσκονται αναλυτικά στη καρτέλα παίχτη που πρέπει να συμβουλέυεται και να προσαρμόζει τη στρατηγική του.





Παιχνίδι με τρεις παίκτες. Εμφανώς διαφορετικά στημένες πόλεις.

















Κουτί QUADRO POLiS

Το περιεχόμενο του κουτιού έχει υποδοχές για όλες τις κάρτες που θα πρέπει να τραβήξει κανείς σε κάθε από τους τέσσερις γύρους.  Επίσης έχει και θέσεις για τις εξτρά κάρτες που παίζονται στο "expert mode" και αυξάνουν τη πολυπλοκότητα.






Οδηγίες QUADRO POLiS




Όλες μαζί οι οδηγίες είναι μόλις 6 σελίδες A4 με σαφείς οδηγίες. (στα Αγγλικά).
Μια ανάγνωση αρκούσε για να καταλάβουμε το πως παίζεται το παιχνίδι όμως.


Γενική Εντύπωση

Το παιχνίδι μας κράτησε σε ένα μόνιμο ανταγωνισμό με επιτυχία σε όλα τα παιχνίδια που παίξαμε. Δεν δοκίμασα το expert mode γιατί ήταν ήδη πολύπλοκο και προσπαθούσα να παίξω πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική στο απλό επίπεδο του παιχνιδιού.

Σίγουρα είναι μια καλή επιλογή.





Πριν βάλει κανείς το χέρι στη τσέπη για να το αγοράσει μπορεί να πάρει τη παρέα του και να πάει στο www.thegamerules.com στην Αίαντος 10, Περιστέρι και να το δοκιμάσει με την παρέα του με ένα κόστος ασήμαντο. 1 ευρώ για όσες παρτίδες επιθυμεί. Το παιχνίδι διατίθεται από το Game Rules επίσης.













----------------------


P.I. - Police Investigation - Επιτραπέζιο - Quick review

P.I.

Δηλαδή Police Investigation.

Άλλη μια υπέροχη βραδιά με βρήκε να διαβάζω οδηγίες με την παρέα και να προσπαθώ να καταλάβω τους κανόνες σε ένα επιτραπέζιο.




 

----------------------


Παίζεις σε δωμάτια απόδρασης? Ρίξε μια ματιά τότε στο παρακάτω!



Great Escape - The Circus

Ένα βράδυ στο τσίρκο του Great Escape. Μια βραδιά φόβου και τρόμου ...

Θα το Τολμήσεις?



Previous
Next Post »